Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη μεσολάβηση στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ρωσία: Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη μεσολάβηση στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, μάλιστα, δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι ελπιζει να υπογράψουν ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών,

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός και πετρέλαιο: Έτσι «χαλαρώνουν» οι κυρώσεις κατά της Μόσχας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μάλιστα, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του, που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σας ευγνωμονούν»

Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι ελπίζει η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανοίξει μια νέα, πολύ διαφορετική «σελίδα» στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Θέμα Συρίας και πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία έθεσε ο Ερντογάν

Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για την Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία, με αυτή την ευκαιρία, θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου, που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία, να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024