Μπαλουκλί: Το νοσοκομείο των Ρωμιών της Πόλης
Ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας
Το νοσοκομείο του Μπαλουκλί. Το νοσοκομείο των Ρωμιών. Η είδηση ότι το ρωμέικο νοσοκομείο καίγεται το πρωί της Πέμπτης έκανε αρκετούς να δακρύσουν. Κυρίως τους μεγαλύτερους. Που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη παιδιά ή νέοι και έφτασαν να ασπρίζουν τα μαλλιά τους στην Αθήνα με τις θύμισες της δικής τους πατρίδας που άφησαν πίσω.
Το νοσοκομείο του Μπαλουκλί ήταν και είναι σημείο αναφορά για τους Ρωμιούς της Πόλης. Και χαραγμένο στη μνήμη των Κωνσταντινουπολιτών που αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινούπολη: Οι ρωμιοί πρωτοπόροι της τουρκικής εκπαίδευσης
Στα Ιδρύματα Ελληνισμού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αφορούν το Μπαλουκλί, το Ρωμαίικο Νοσοκομείο και Γηροκομείο, σημειώνουν ότι ανήκει στα «Μείζονα Ιδρύματα του Ελληνισμού της Πόλης», γνωστά και ως Βακούφια.
Ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας. Το κτίριο αρχικά ήταν ξύλινο και βρισκόταν στον κήπο του σημερινού ευρωπαϊκού λυκείου.

Το νέο κτίριο
Αυτό το κτίριο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου, baliklirum.com πιθανότατα κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά το 1790 και χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με οικονομική δωρεά του Πατριάρχη Νεόφυτου και υπό την αιγίδα του Γεωργίου Μουρούζη, ο οποίος αναφέρεται ως ο επίσημος μεταφραστής της Υψηλής Πύλης.
Το Μπαλουκλί ενώθηκε με τα άλλα ρωμέικα ιδρύματα, όπως το «Χοσπιτάλιον των Γκεμιτζίδων» (ναυτικών) στο Γαλατά και το «Νοσοκομείον της πανώλης» στο Πέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα με κέντρο το σημερινό Μπαλουκλί, όπως αναφέρουν ιστορικά στοιχεία που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ισχυρό με τις δωρεές των Ρωμιών
Σημειώνεται ότι το ίδρυμα έγινε ο πόλος έλξης των δωρεών των Ρωμιών και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα επιστημονικά. Ήταν κέντρο περίθαλψης ασθενών, σε αυτό λειτουργεί ψυχιατρείο, καθώς και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, που ήθελαν να γηροκομηθούν στον Οίκο Ευγηρίας που διαθέτει.
Το Ίδρυμα απέκτησε οικονομική δύναμη με τα κληροδοτήματα και τις δωρεές που έκαναν οι Ρωμιοί.
Τα νοσήλια για τους άπορους Ρωμιούς είναι δωρεάν, ενώ η περίθαλψη για τους υπόλοιπους ασθενείς δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή. Πλέον το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό τούρκους εργαζόμενους.
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442