Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ξεκίνησαν τα γυμνάσια με αληθινά πυρά γύρω από την Ταϊβάν

Κίνα: Ξεκίνησαν τα γυμνάσια με αληθινά πυρά γύρω από την Ταϊβάν

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι «δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας»

Ξεκίνησαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian».

Το μεσημέρι -τοπική ώρα- το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε: «Από τον κινεζικό στρατό επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν στις σχετικές θαλάσσιες περιοχές και στον εναέριο χώρο».

Οι έξι προσδιορισμένες ζώνες περιβάλλουν το νησί, ενώ ορισμένες βρίσκονται κοντά σε βασικά λιμάνια. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της παρακολουθούν το περιβάλλον. «Δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας», ανέφερε το υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο έχει καταβάλει τις «μεγαλύτερες διπλωματικές προσπάθειες», αλλά «δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν τα βασικά του συμφέροντα», καθώς ο ανώτερος αξιωματούχος συναντάται σήμερα με τους περιφερειακούς ομολόγους του στην Καμπότζη. Ο Γουάνγκ Γι χαρακτήρισε, επίσης, τις ενέργειες των ΗΠΑ «ανεύθυνες και εξαιρετικά παράλογες».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, σε ανάρτησή της στο Twitter, έγραψε: «Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί το status quo και τη δημοκρατία που με κόπο κερδίσαμε. Θα συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες εταίρους για να διατηρήσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Παγκόσμια ανησυχία…

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ζήτησαν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά στο στενό της Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή αντιπαράθεση, ανοιχτές συγκρούσεις και απρόβλεπτες συνέπειες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

Οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ανέφεραν ότι «η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις».

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων. «Η ASEAN καλεί σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποχή από προκλητικές ενέργειες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά οι ΗΠΑ ή η Κίνα.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτονται αμφότεροι την Καμπότζη για συνομιλίες με υπουργούς της ASEAN. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχεδιάζουν να συναντηθούν μαζί.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024