Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά τη Γαλλία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πάνω από τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκριναν χθες Τετάρτη την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO (στη φωτογραφία αρχείου του AP/Mark Tenally, επάνω, το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, έδρα της Γερουσίας).

Η σημαντικότερη διεύρυνση

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διεύρυνση της τριανταμελούς στρατιωτικής συμμαχίας από τα χρόνια του 1990, και ακολουθεί την ιστορική απόφαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Δείτε ακόμα – Ενας κόσμος διαιρεμένος είναι ένας κόσμος επικίνδυνος

Ενώ η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη, η καταμέτρηση βρισκόταν στις 74 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, κάτι που σημαίνει ότι ξεπεράστηκε με άνεση η πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι) που απαιτείτο για να εγκριθούν τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο χωρών στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Προηγήθηκαν η Γαλλία…

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε προχθές Τρίτη τα πρωτόκολλα εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Τα μέλη της γαλλικής εθνικής αντιπροσωπείας ενέκριναν την ένταξή τους στο NATO με 209 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά, με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά), του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS, κεντροαριστερά), των οικολόγων και της προεδρικής παράταξης, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός (RN, άκρα δεξιά) απείχε και η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) καταψήφισε.

… και η Βόρεια Μακεδονία

Την περασμένη εβδομάδα, και η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας κύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία (103 ψήφους «υπέρ» και 2 «κατά») τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις 5 Ιουλίου 2022 στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι και των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Τα πρωτόκολλα προσχώρησης θα τεθούν σε ισχύ όταν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ενημερώσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κύρωσή τους.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024