Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βελιγράδι - Πρίστινα

Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βελιγράδι – Πρίστινα

Ο Βούτσιτς απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο ενώ την ίδια στιγμή ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι θανάτου αν οι Σέρβοι της περιοχής υποστούν διώξεις

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, αυξάνοντας την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να σημάνει η απώλεια του ελέγχου στην περιοχή.  Αφορμή το ζήτημα της αλλαγής των πινακίδων.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρίστινα ετοιμαζόταν να εφαρμόσει αμφιλεγόμενο νόμο που απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν στην αμφισβητούμενη περιοχή να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο – Αναζητώντας την αναγνώριση

Για νόμιμη απόφαση της Πρίστινας μιλάει ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, τονίζοντας ότι δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει αποσταθεροποίηση. Σε ηρεμία καλεί ο Βούτσιτς και ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι θανάτου σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον των Σέρβων.

Οι σειρήνες ήχησαν το μεσημέρι στο κέντρο της Βόρειας Μιτροβίτσας, στο Κόσοβο η οποία κατοικείται από Σέρβους. Την είδηση μετέδωσε η σερβική εφημερίδα Danas. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ιστοσελίδα oopstop.com σε αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα ήχοι πυροβολισμών φέρονται να ακούγονταν στους δρόμους στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας.

Οι σειρήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισαν να ηχούν περίπου στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και να καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα.

Πληροφορίες για συγκρούσεις και οδοφράγματα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αποκλείστηκαν από Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα τοποθετώντας βαριά φορτηγά οχήματα κάθετα στον δρόμο. Στον αποκλεισμό των δρόμων οι Σέρβοι προέβησαν μετά από πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Kοσόβου κατευθύνονται προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον διοικητή του βορείου τομέα της αστυνομίας της πόλης Μιτρόβιτσα, Μπέσιμ Χότι. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, οι Σέρβοι διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και οι Αλβανοί.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Διαψεύδει η Σερβία είσοδο του στρατού της στο Κόσοβο

Το υπουργείο ‘Αμυνας της Σερβίας διαψεύδει όλες τις πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί εισόδου του σερβικού στρατού στο Κόσοβο. «Εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραπληροφόρησης που σκόπιμα διοχετεύει η Πρίστινα και των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένους ιστότοπους, και στις οποίες αναφέρεται ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του σερβικού στρατού και της αποκαλούμενης αστυνομίας του Κοσόβου το υπουργείο ‘Αμυνας ανακοινώνει: Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι πληροφορίες που διαδίδονταν από νωρίς το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστότοπους από την Ουκρανία και τη Ρωσία για ένοπλες συγκρούσεις του σερβικού στρατού με Αλβανούς στο βόρειο Κόσοβο όπου υπήρχαν και απώλειες, ήταν ψευδείς.

Ο Βούτσιτς καλεί σε ηρεμία αλλά ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι θανάτου

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις του κάλεσε την Πρίστινα και τις δυτικές δυνάμεις να αποφύγουν τη σύγκρουση, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα χρησιμοποιήσει βία εάν διωχθούν Σέρβοι.

Σύμφωνα με το olxpraca.com ο Βούτσιτς ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι θανάτου αν οι Σέρβοι της περιοχής υποστούν διώξεις.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος.

Αφορμή οι πινακίδες των αυτοκινήτων

Οι δηλώσεις Βούτσιτς έγιναν την ώρα που το Κοσυφοπέδιο ετοιμαζόταν για την εφαρμογή νόμου που υποχρεώνει τους Σέρβους που ζουν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου. Το μέτρο θα ίσχυε από την Δευτέρα.

Το Κόσοβο μπορεί επίσης να απαιτήσει την αντικατάσταση άλλων τύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία.

Φήμες για πογκρόμ

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν την Κυριακή, μετά από φήμες ότι ένοπλοι Αλβανοί συγκεντρώνονταν για πογκρόμ εναντίον των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κόσοβο.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Νίκολα Σελάκοβιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι «η αλβανική πλευρά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ετοιμάζεται κυριολεκτικά να φέρει κόλαση στους Σέρβους».

Κούρτι: Νόμιμη η απόφαση της Πρίστινας

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπίν Κούρτι αρνήθηκε ότι η μετάβαση σε μη σερβικά έγγραφα είναι κάτι περισσότερο από την εφαρμογή του «νόμου και της δικαιοσύνης» εξίσου σε όλους τους πολίτες.

Ο Κούρτι εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έντασης και αποσταθεροποίησης λόγω της «νόμιμης» απόφασης της Πρίστινας, και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά τη Δευτέρα. «Εδώ και 11 χρόνια, η Σερβία αντιμετωπίζει τους πολίτες του Κοσόβου με τον ίδιο τρόπο όταν περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν στη Σερβία. Δεν υπάρχει χώρος για ένταση, καμία πιθανότητα αποσταθεροποίησης. Διότι γίνεται κάτι θεμιτό, νόμιμο. Όσοι μιλούν για βία, αποκλεισμούς, αποσταθεροποίηση και εντάσεις μιλούν για τον εαυτό τους, όχι για εμάς», είπε ο Κούρτι.

Βούτσιτς: Στόχος οι Σέρβοι να εγκαταλείψουν το Κόσοβο

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς ωστόσο πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. Απήυθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσοβο ενώ κάλεσε τον Κούρτι να λογικευτεί και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση, και τους Σέρβους του Κοσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους, να δείξουν υπομονή και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.

Sports in

ΑΕΚ: Με 26 παίκτες η αποστολή για την προετοιμασία στην Ολλανδία – Μένει στην Αθήνα ο Πισάρο

Μένει στην Αθήνα για αποκατάσταση ο Πισάρο, εκτός οι «κομμένοι» Στάνκοβιτς και Αθανασιάδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024