Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αιχμαλώτων πολέμου - Δεν έχει πρόσβαση στον τόπο της επίθεσης

Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αιχμαλώτων πολέμου – Δεν έχει πρόσβαση στον τόπο της επίθεσης

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να διενεργήσουν έρευνα για τους θανάτους δεκάδων αιχμαλώτων στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, που κρατούνταν από τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν έχει λάβει ακόμη την άδεια να επισκεφθεί τον τόπο, όπου την Παρασκευή σημειώθηκε επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, καταδικάζοντας το περιστατικό στην φυλακή Ολένιβκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι οικογένειες πρέπει επειγόντως να ενημερωθούν και να λάβουν απαντήσεις για το τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Ο 16χρονος που έζησε για 90 μέρες ως αιχμάλωτος των Ρώσων αποκαλύπτει την ιστορία του

Επισημαίνεται ότι «οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, συμπεριλαμβανομένων των αμερόληπτων ερευνών, για να βοηθήσουν να προσδιοριστούν τα γεγονότα πίσω από την επίθεση και να διευκρινιστεί αυτό το θέμα», ενώ η ΔΕΕΣ υπογραμμίζει πως «δεν είναι ο ρόλος ή η εντολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να διενεργεί δημόσιες έρευνες για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου».

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να διενεργήσουν έρευνα για τους θανάτους δεκάδων αιχμαλώτων, που κρατούνταν από τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές.

Δεν έχει πρόσβαση στη φυλακή της Ολένιβκα

«Επί του παρόντος, δεν έχουμε λάβει επίσημη επιβεβαίωση, που να μας δίνει πρόσβαση να επισκεφτούμε τον τόπο ή τους αιχμαλώτους πολέμου που έπεσαν θύματα της επίθεσης, και μέχρι σήμερα η πρότασή μας για υλική βοήθεια δεν έχει γίνει αποδεκτή», υπογράμμισε η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

Το βράδυ του Σαββάτου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΕΕΣ και στον ΟΗΕ να μεταβούν στον τόπο όπου έγινε η επίθεση.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, για τη διενέργεια αντικειμενικής έρευνας για το πλήγμα στο κέντρο κράτησης στην Ελένοβκα (Ολένιβκα στα ουκρανικά), που προκάλεσε τον θάνατο μεγάλου αριθμού Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, κάλεσε επίσημα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

ΔΕΕΣ: «Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην Ολένιβκα»

Η ΔΕΕΣ ζήτησε πρόσβαση στον χώρο και «σε όλα τα μέρη όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες και οι νεκροί», μόλις ενημερώθηκε για τον βομβαρδισμό, για τον οποίο οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί επιρρίπτουν την ευθύνη η μία πλευρά στην άλλη.

Η ΔΕΕΣ πρόσφερε επίσης βοήθεια για την απομάκρυνση των τραυματιών και την παροχή ιατρικού εξοπλισμού.

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε στην Ολένιβκα», δήλωσε η ΔΕΕΣ, η οποία έχει ομάδες στην περιοχή, καθώς είναι παρούσα στο Ντονέτσκ από το 2014 και την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΕΕΣ να έχει άμεση πρόσβαση» στη φυλακή και στα θύματα, προκειμένου να φέρει εις πέρας την ανθρωπιστική της αποστολή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός έκανε λόγο για 40 νεκρούς και 75 τραυματίες, με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές στην περιοχή του Ντονέτσκ να μιλούν για 53 νεκρούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός άφησε πίσω του «περισσότερους από 50 νεκρούς» και τον χαρακτήρισε ως «εσκεμμένο ρωσικό έγκλημα πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024