Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενοίκια και στέγαση: Προς viral λύση η… συγκατοίκηση [Πίνακες]

Ενοίκια και στέγαση: Προς viral λύση η… συγκατοίκηση [Πίνακες]

Οι εναλλακτικές περιοχές για αναζήτηση κατοικίας στην Αθήνα κατάλληλες για συγκατοίκηση και φοιτητές. Ποιες οι τάσεις και κατά πόσο συμφέρει η αγορά φοιτητικού διαμερίσματος.

Μετά την εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια και της αύξησης του κόστους ζωής η αναζήτηση στέγης οδηγεί στην εξής εναλλακτική λύση: συγκατοίκηση. Ο Γολγοθάς της αναζήτησης στέγης και ενός βιώσιμου ενοικίου έχει ξεκινήσει για τους φοιτητές και φαίνεται πως η επιλογή της συγκατοίκησης αποτελεί ένας τρόπος προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη χρονιά λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα ενοίκια.

Παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι αρκετοί θα υιοθετήσουν  τη συγκατοίκηση, αναζητώντας οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό. Τα στοιχεία για τη φετινή αναζήτηση φοιτητικής στέγης αποτυπώνουν την δύσκολη πραγματικότητα και η οποία είναι: η μικρή διαθεσιμότητα και η αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% σε κάποιες περιοχές.

Οι επιλογές

Αρκετοί  φοιτητές επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών (Λ. Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω. Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση. Η Νίκαια  και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020 .

Μέσα μεταφοράς και κέντρο

Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα. Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη.

Η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες.  Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε στάση του μετρό. Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates Θέμης Μπάκας σχολιάζει σχετικά πως “είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη.  Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια  μπορείς να μετακινηθείς”.

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500€ -550€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές  του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€, αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες . Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates  πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού που αποτελούν τα «γρηγορότερα»  μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η αγορά κατοικίας και οι φοιτητές

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται αρκετά δύσκολη και οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η κατάσταση επαναφέρει επίσης τη λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας. Αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ.

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση)  τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση τους.

Πηγή: ot.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024