Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη: «Θεραπείες» με εμβρυικά κύτταρα από ιατρικό κέντρο - Ακόμη και για long covid

Αποκάλυψη: «Θεραπείες» με εμβρυικά κύτταρα από ιατρικό κέντρο – Ακόμη και για long covid

Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις ότι ιατρικό κέντρο χρησιμοποιούσε εμβρυικά κύτταρα για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων, ακόμη και για long covid.

Τα ανθρώπινα κύτταρα που φαίνεται να χρησιμοποιούνταν για διάφορες θεραπείες από ιατρικό κέντρο στην Κύπρο, προέρχονταν από έμβρυα πέντε ημερών (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Χορηγούνταν παράνομα

Πρόκειται για εμβρυικά κύτταρα τα οποία αναπαράγονται και μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου, στον οργανισμό, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Τα κύτταρα, φαίνεται να χορηγούνταν παράνομα σε ασθενείς για διάφορες παθήσεις.

Το ιατρικό κέντρο φέρεται να υποσχόταν ότι μπορούν να θεραπεύσουν, μεταξύ άλλων, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Φυσικά, γι’ αυτό δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα, καθώς η χρήση τους απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως, οι μελέτες για το θέμα είναι λίγες και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κέντρο φαίνεται να ενημέρωνε τους ασθενείς και να τους έδινε να συμπληρώσουν έγγραφο συγκατάθεσης.

Από το εξωτερικό

Φυσικά, αυτό δεν τους απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη, όπως δήλωσε στο Σίγμα ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης. Ωστόσο, ο πελάτης ενδέχεται να μην μπορεί να ζητήσει αποζημίωση. Εκτός βέβαια αν μπορεί να αποδείξει ότι έχει εξαπατηθεί.

Οσον αφορά στην κατάσταση της υγείας αυτών των ατόμων τώρα, κανένας δεν γνωρίζει.

Σύμφωνα με την Καρολίνα Στυλιανού, το Κέντρο δεν κρατούσε στοιχεία για τη μετέπειτα πορεία των ασθενών.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως μας λέχθηκε, είναι από το εξωτερικό και δεν παρακολουθούνται για τυχόν προβλήματα υγείας.

Τα κύτταρα φαίνεται να ήρθαν στην Κύπρο από τρίτη χώρα, με συνοδευτικά έγγραφα που ανέφεραν ότι θα χρησιμοποιούνται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.

Διεξάγεται έρευνα

Το ιατρικό κέντρο ανέστειλε τις εργασίες του μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει για το θέμα το υπουργείο Υγείας και η Αστυνομία, γράφει το riknews.com.cy.

Θεραπείες με χρήση εμβρυϊκών πολυδύναμων κυττάρων και αλλογενούς ομφαλικού αίματος, χωρίς να είναι αδειοδοτημένο από την αρμόδια αρχή του υπουργείου Υγείας, διενεργούσε το ιατρικό κέντρο, προσθέτει η κυπριακή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ότι οι αρχές ξεκίνησαν την έρευνα μετά από καταγγελία λειτουργών του υπουργείου Υγείας στον αρχηγό της αστυνομίας.

Οπως προκύπτει, το ιατρικό κέντρο συνεργαζόταν με ιατρικά κέντρα στην Ουκρανία και στη Σλοβακία απ’ όπου προμηθευόταν ανθρώπινους ιστούς κυττάρων, εμβρυϊκά πολυδύναμα κύτταρα και ομφαλικό αίμα.

Μέχρι και 50.000 ευρώ

Οι θεραπείες στοίχιζαν μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ.

Το Κέντρο, το οποίο διαφήμιζε πως διενεργούσε θεραπείες σε ασθενείς με μακράς διάρκειας covid, ανέστειλε τις εργασίες του μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας από το υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024