Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 4 μήνες η αναμονή για τους ρευματοπαθείς στα νοσοκομεία

Πάνω από 4 μήνες η αναμονή για τους ρευματοπαθείς στα νοσοκομεία

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν για τη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς μόνο από νοσοκομεία, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της μηδενικής συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων τους

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, μετά την εφαρμογή της απόφασης για συνταγογράφηση των θεραπειών τους μόνο από τους γιατρούς νοσοκομείων ή άλλων δημοσίων δομών υγείας.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ρευματοπαθών «ΡευΜΑζήν», η συνταγογράφηση για τις ρευματικές παθήσεις γίνεται μόνο από ρευματολόγους, ειδικότητα η οποία δεν είναι συχνή στα νοσοκομεία ή τις υπόλοιπες δημόσιες δομές και απουσιάζει παντελώς σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Η ΡευΜΑζήν τονίζει πως  αν δεν υπάρξει άρση της σχετικής απόφασης, προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο χρόνο χωρίς πρόσβαση στα φάρμακά τους με επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ακόμα δυσκολότερη είναι η θέση των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να διαμείνουν σε περιβάλλοντα επικίνδυνα για την υγεία τους δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 και του προβλεπόμενου νέου κύματος του επερχόμενου φθινοπώρου.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης, πως οι ρευματοπαθείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες ασθενών με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή, παρότι κατά κανόνα ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές που ανήκουν σ αυτή την κατηγορία.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε επιστολή της ΡευΜΑζήν προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, με τον οποίο ζητείται συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Η Ομοσπονδία, σημειώνει στην επιστολή της τα εξής:

  • Ο αριθμός των νοσούντων με ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας είναι σημαντικός και οι συγκεκριμένες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας ως προς την αντιμετώπισή τους, ενώ πολλοί από τους ασθενείς δε λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (βιολογικούς παράγοντες) ακολουθώντας θεραπευτικά πρωτόκολλα που μόνο οι ρευματολόγοι μπορούν να παρακολουθήσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνταγογράφηση πραγματοποιείται αποκλειστικά από αυτή την ειδικότητα.
  • Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα της ειδικότητας των Ρευματολόγων στα δημόσια νοσοκομεία και παντελής έλλειψη σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μόνο 18 ρευματολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα (στην πλειοψηφία τους σε μεγάλα αστικά κέντρα), ενώ ελάχιστοι ρευματολόγοι υπηρετούν σε άλλες δημόσιες δομές.
  • Η αναμονή για τα ραντεβού των ρευματοπαθών στα νοσοκομεία είναι ήδη μακρά και φτάνει κατά μέσο όρο τους 2-4 μήνες. Με την καινούργια διάταξη θα γίνει δραματικά μεγαλύτερη με κίνδυνο οι ανασφάλιστοι ασθενείς να μείνουν πολύ χρόνο χωρίς θεραπεία, αφού δεν θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Επιπροσθέτως, ασθενείς που παρακολουθούνται από ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι μέχρι τώρα αποφάσιζαν για την αγωγή τους, θα αναγκαστούν να προσέρχονται για συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές, όπου όμως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα του νοσήματός τους και της πορείας του σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και επομένως θα χρειαστεί επαναξιολόγηση, γεγονός που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο φόρτο στις δημόσιες δομές και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα ραντεβού.
  • Διαφαίνεται ένας άτυπος «διαχωρισμός» των ιδιωτών Ρευματολόγων από τους νοσοκομειακούς, ο οποίος αδικεί τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών νοσημάτων.
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφανίζεται και για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς – που αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών – με την παραμονή τους στο χώρο των νοσοκομείων, τόσο λόγω της πανδημίας με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, όσο και εξαιτίας των άλλων λοιμώξεων και μικροβίων που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χώρους.
  • Όσον αφορά το κόστος των φαρμάκων, οι ρευματοπαθείς δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των ασθενών που λαμβάνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους δωρεάν ή με μειωμένη συμμετοχή, παρότι οι θεραπείες τους χορηγούνται με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα που παραλαμβάνονται από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024