Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες εικόνες από την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Νέες εικόνες από την ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Η Αγορά Μοδιάνο θα ανοίξει τις πύλες της την 1η Σεπτεμβρίου 2022

Η Αγορά Μοδιάνο ή Στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων ή Κεντρική Στοά Τροφίμων, είναι σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα J. Oliphant και τον μηχανικό και κύριο του έργου Ελί Μοδιάνο. Η κατασκευή της αγοράς ξεκίνησε το 1922, αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Χτίστηκε στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, περιοχή που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917 κι ανοικοδομήθηκε με το Σχέδιο Εμπράρ.

Πριν την πυρκαγιά στο σημείο αυτό βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά και το ομώνυμο οικόπεδο της στην εβραϊκή συνοικία Kadi. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτήριο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ κι ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού διότι «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίων Αγοράς με στοά». Η αγορά είναι κλειστή από το 2019 αναμένοντας την έναρξη των εργασιών ανάπλασης και πλέον έφτασε η ώρα.

Αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της Αγοράς Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που σύντομα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της.
Η πρώτη εικόνα της ολοκληρωμένης πρόσοψης είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή και δείχνει την Αγορά Μοδιάνο επί οδού Βασιλέως Ηρακλείου την ώρα του δειλινού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη «πρόβα» του νέου φωτισμού που θα αξιοποιηθεί για την καλύτερη ανάδειξη της αγοράς.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η ανακαινισμένη αγορά υπολογίζεται πως θα προσελκύσει τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες/τουρίστες και καταναλωτές, οι οποίοι στην τριετία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα επτά εκατομμύρια.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των καταστημάτων που θα λειτουργούν εντός της νέας αγοράς, θα είναι επτά, οκτώ και δέκα τετραγωνικών μέτρων, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης δύο, που όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20 τ.μ.

Η αγορά θα είναι εσωτερικά οργανωμένη σε γειτονιές, ανάλογα με τα είδη τροφίμων (κρέατα, ψαρικά και οπωρολαχανικά) αλλά και εθνικότητας (ελληνική, ιταλική ή ελβετική γωνιά).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024