Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Και μετά την αυγουστιάτικη πανσέληνο τι; Ασθενείς και ΕΣΥ γυμνοί σε έβδομο κύμα

Κοροναϊός: Και μετά την αυγουστιάτικη πανσέληνο τι; Ασθενείς και ΕΣΥ γυμνοί σε έβδομο κύμα

Μαζί με την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των ξενοδοχειακών κλινών σε κάθε μέρος της Ελλάδας, γεμίζουν και οι κλίνες Covid στα νοσοκομεία, που ποτέ δεν συνήλθαν από το πέμπτο κύμα.

Ακόμα κι αν πολλοί επιστήμονες αισιοδοξούν διαβλέποντας ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κοροναϊού έχει υποχωρήσει, η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Είναι σκληρή επειδή πεθαίνουν κάθε μέρα περίπου 40 άνθρωποι. Επειδή τις δύο τελευταίες εβδομάδες 471 οικογένειες έχασαν από τον ιό κάποιον δικό τους, και επειδή στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν νοσούν από κάποια καλοκαιρινή μετάλλαξη, πεθαίνουν γιατί κάποιος γιατρός που εφημέρευε αρνήθηκε να τους εξετάσει.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τελείως διαφορετικό το κλινικό προφίλ αυτόν τον καιρό σε σχέση με το παρελθόν

Είναι πολύ σκληρή η πραγματικότητα και επίφοβη για το τι μας περιμένει από το φθινόπωρο, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα πολύπαθα νοσοκομεία δέχονταν καθημερινά σχεδόν 400 ανθρώπους με κοροναϊό, μέλη μιας κοινωνίας που προσπαθεί συνωστιζόμενη στους καλοκαιρινούς προορισμούς να ξορκίσει την πανδημία, αλλά μάταια.

Διαβάστε επίσης: Βασιλακόπουλος: Πότε θα είναι έτοιμα τα «βελτιωμένα» εμβόλια -Οι πιθανές ημερομηνίες

Μαζί με την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των ξενοδοχειακών κλινών σε κάθε μέρος της Ελλάδας, γεμίζουν και οι κλίνες Covid στα νοσοκομεία, που ποτέ δεν συνήλθαν από το πέμπτο κύμα.

Αυστραλία: Ρεκόρ κρουσμάτων από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν πανελλαδικά 467 εισαγωγές  και οι διασωληνωμένοι στις 24 Ιουλίου έφτασαν τους 132, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 115.

Πλέον κάθε μέρα που περνά, περίπου 20.000 άνθρωποι κολλούν τον ιό και από αυτούς ένας στους πέντε, με συντηρητικούς υπολογισμούς, κολλά τον ιό για δεύτερη ή ίσως και τρίτη φορά.

Δεν υπόσχονται

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τον μήνα που σχεδόν όλος ο κόσμος κάνει χρήση της καλοκαιρινής του άδειας, επιστήμονες διαβλέπουν την απίσχναση του έκτου κύματος αλλά δεν υπόσχονται ότι αυτό θα είναι το τελευταίο.

Οι υπομεταλλάξεις της Ομικρον που ανεξαρτήτως σε ποιο σημείο του πλανήτη εμφανιστούν, εξαπλώνονται με ταχύτητα σε κάθε χώρα, εικάζεται – αν δεν θεωρείται βέβαιο –  πως μετά τη διαδικασία μετασχηματισμού τους, η οποία ενεργοποιείται περιοδικά σε συνθήκες συνωστισμού, θα πυροδοτήσουν το έβδομο κύμα, σε ένα χειμώνα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη.

«Επανακάμπτουν»

Μαζί με τις μεταμορφώσεις των ιικών μεταλλάξεων, απλώνεται στον κόσμο και η ευλογιά των πιθήκων, ασθένειες ξεχασμένες επανακάμπουν με διαφορετικό προσωπείο ή με τα ίδια εκείνα χαρακτηριστικά που τις είχαν καταστήσει κάποτε μάστιγα για την ανθρωπότητα.

Μιχάλης Γιαννάκος: Μάσκα παντού – Δεν συμμεριζόμαστε την καλοκαιρινή υπερχαλάρωση

Η αλλαγή στο περιβάλλον δεν εξαντλείται στην κλιματική κρίση αλλά διαφαίνεται, όσο μεγαλώνει ο παγκόσμιος πληθυσμός, και μία μεγαλύτερη ευαισθησία σε νοσογόνα στελέχη ιών, με τις επαναλαμβανόμενες δόσεις «πεπερασμένων» εμβολίων να προσπαθούν να βουλώσουν τρύπες στην γενική ανοσία, μέχρι να ξεκινήσει η διάθεση της επόμενης γενιάς σκευασμάτων.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 7,5 φορές άνοδος των αντισωμάτων με την 4η δόση

«Εισερχόμαστε στη φάση της συρρίκνωσης, γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες γιατί έχει πέσει ο δείκτης της μεταδοτικότητας. Αυτό θα φέρει και επιπέδωση στις διασωληνώσεις, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις 150», εκτίμησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας πως οι άνω των 70 ετών πρέπει να κάνουν άμεσα την τέταρτη δόση του εμβολίου καθώς μειώνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα βαριάς νόσησης.

Η τέταρτη

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, για τα άτομα 80+ η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης έναντι θανάτου φτάνει στο 97,8%. Σημειώνεται, δε, πως σε αντίστοιχο ποσοστό (97,5%) υπολογίζεται και η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση έναντι της διασωλήνωσης, ενώ αντίστοιχα υψηλά ποσοστά καταγράφονται και για τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 70-79 ετών.

Πάνω από 7,5 φορές άνοδος των αντισωμάτων με την 4η δόση

Περιορισμός κανένας δεν υπάρχει στην κυκλοφορία του ιού, καθώς μεγάλο μέρος της κοινωνίας δείχνει αποφασισμένο, να περάσει με ήπια συμπτώματα και λίγα 24ωρα πυρετού μία ενδεχόμενη νόσηση, παρά να μπει στον κόπο να κρατήσει προφυλάξεις με την όποια στέρηση αυτές επιφέρουν στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής.

Ομως η ανησυχία μεγαλώνει για τις μέρες που θα ακολουθήσουν όταν σβήσει η μαγεία της αυγουστιάτικης πανσελήνου, και έρθει το φθινόπωρο με την αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Ολέθρια αποτελέσματα λόγω των ακραία χαλαρωτικών μέτρων, λέει ο Καπραβέλος

Υπάρχει η ανησυχία για το έβδομο κύμα αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία, που εξαντλούν όταν εφημερεύουν το απόθεμά τους σε ράντζα, αλλά όχι – κάποιες φορές – τη δυνατότητα παροχής περίθαλψης.

Πόσο συχνά είναι τα ιατρικά λάθη και πόσες ζωές κοστίζουν στη χώρα μας; Η πρόσφατη περίπτωση του 49χρονου που πέθανε στην Πάτρα, οι καταγγελίες μίας εγκύου ότι έχασε το μωρό της γιατί το νοσοκομείο δεν εφημέρευε αλλά και η παραλίγο χαμένη μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου συμπυκνώνουν τις… κακοδαιμονίες στο ΕΣΥ. Και προκαλούν προβληματισμό ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

«Προδομένοι»

Οι εκπρόσωποι του προσωπικού στο ΕΣΥ, κάνουν λόγο για υγειονομικούς που αισθάνονται «προδομένοι», αφού καλούνται να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Οταν προκύπτει ένα συμβάν είναι σημαντικό να διερευνάται και να αποδίδονται ευθύνες όταν υπάρχει λάθος χειρισμός. Ομως για ένα, δύο ή τρία περιστατικά δεν πρέπει να στιγματίζεται η συνολική προσπάθεια που δίδεται καθημερινά στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, δεν αντιπαραβάλλεται το πόσοι άνθρωποι κερδίζουν τη μάχη κάθε χρόνο, παρά τα προβλήματα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Και προσθέτει με νόημα πως «αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα, χάνονται ζωές και γι’ αυτό φταίνε οι παθογένειες. Εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία έγιναν μονοθεματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ, καθώς δεν προκηρύσσονται θέσεις, πλέον ακόμη και τα νοσοκομεία της Αττικής μετρούν σημαντικά κενά και σε ιατρικό προσωπικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το ΕΣΥ έχει 45.000 ακάλυπτες οργανικές θέσεις (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), ενώ τις υπηρεσίες τους προσφέρουν 16.000 συμβασιούχοι.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024