Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δαδιά: Το WWF ζητά εξηγήσεις για την καταστροφή του πολύτιμου δάσους

Δαδιά: Το WWF ζητά εξηγήσεις για την καταστροφή του πολύτιμου δάσους

Η οργάνωση που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στο εθνικό πάρκο θέτει ερωτήματα προς την Πολιτεία.

Υποστελέχωση των αρμόδιων φορέων και απουσία σαφούς θεσμικού πλαισίου καταγγέλλει το WWF Ελλάς για την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει για έβδομη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης στον Έβρο, όπου έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους.

«Όσο η πυρκαγιά συνεχίζει θα ήταν ανεύθυνο να προβεί ο οποιοσδήποτε σε οριστικό απολογισμό και βιαστικά συμπεράσματα» αναγνωρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, επισημαίνοντας ότι φέτος είχε προηγηθεί έγκαιρη συντήρηση σημαντικού μέρους δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

«Ωστόσο όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η Πολιτεία θα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα» συνεχίζει η ανακοίνωση του WWF Ελλάδας, το οποίο δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην προστασία του δάσους της Δαδιάς.

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι δύσκολο να σβήσει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς;

«Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και επιβάλλεται να επανεξεταστεί συνολικά και συλλογικά το υφιστάμενο σύστημα κατάσβεσης, ο σχεδιασμός της πρόληψης και τελικά η επιχειρησιακή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ιδιαίτερα σε αμιγώς δασικές περιοχές» αναφέρει.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται μέρα και νύχτα εδώ και μια εβδομάδα (Antonis Douros / WWF Greece)

Τα ερωτήματα που θέτει το WWF:

  • Ποια είναι η μέριμνα της Πολιτείας και του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας για τους μοναδικούς θύλακες ζωής που είναι οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας; Υπάρχει ειδικό σχέδιο και τοπική εξειδίκευση για αυτά τα οικολογικά διαμάντια;
  • Είναι ο κρατικός μηχανισμός έτοιμος να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες των πυρκαγιών σε αμιγώς δασικές περιοχές και προστατευόμενα οικοσυστήματα; Τί πρέπει να αλλάξει επιχειρησιακά σε επίπεδο επίγειας και εναέριας προσέγγισης, αλλά και συνολικού συντονισμού και αξιοποίησης της τοπικής γνώσης;
  • Τι σημαίνει ουσιαστική πρόληψη και πώς συνδέεται με τη δασική διαχείριση ειδικά σε περιοχές μοναδικής οικολογικής αξίας και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν;
  • Τι πόρους έχει διαθέσει (ή περικόψει…) η Πολιτεία διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το σύστημα διακυβέρνησης των Προστατευόμενων Περιοχών και η Δασική Υπηρεσία;
  • Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ουσιαστική προστασία όταν τα σχήματα που καλούνται να την σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη διαχείριση στην πράξη, δεινοπαθούν από υποστελέχωση, απουσία προοπτικής και έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου, όπως τα προεδρικά διατάγματα που ακόμα εκκρεμούν εδώ και χρόνια;

Δύο από τα είδη γύπα στη Δαδιά: Αριστερά ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus). δεξιά το όρνιο (Gyps fulvus) Πηγή: Andrea Bonetti – WWF Greece

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και περιοχή εθνικής και ευρωπαϊκής οικολογικής σημασίας.

Φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για 36 είδη απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και το κιρκινέζι.

Το Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 428 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Επιπλέον, όμως, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα (30-35 ζευγάρια) σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, ο οποίος φαίνεται πως δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τη φωτιά.

Στο δάσος ζουν συνολικά 205 είδη πουλιών, 360-400 είδη φυτών -από τα οποία 25 είναι ορχιδέες- 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 24 είναι νυχτερίδες.

Ελάχιστα άτομα του γύπα ασπροπάρη (Neophron percnopterus) απομένουν στην Ελλάδα (Αndrea-Bonetti / WWF Greece)

«Η πιθανή απώλεια των μεγάλων δέντρων που στηρίζουν τις φωλιές και η καταστροφή του δάσους που τις περιβάλλει θα είναι κάτι αδιανόητο. Ένας εθνικός και ευρωπαϊκός θησαυρός θα εξαφανιστεί ανεπιστρεπτί, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης ή αναπλήρωσης» προειδοποιεί το WWF Ελλάδας.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024