Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπιλμπάο, για τέχνη και υψηλή γαστρονομία

Μπιλμπάο, για τέχνη και υψηλή γαστρονομία

Όσα δεν πρέπει να χάσεις από την μεταμόρφωση μίας πρώην βιομηχανικής πόλης

Μια πρώην βιομηχανική πόλη, που γέμισε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και μετατράπηκε σε πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης, με κουλτούρα και γλώσσα που δεν θα συναντήσεις σε καμία άλλη περιοχή του πλανήτη. Και η υψηλή γαστρονομία στα καλύτερά της. Αν θέλεις να ανακαλύψεις και εσύ τις ομορφιές του Μπιλμπάο κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

.

Αρχιτεκτονική μεταμόρφωση και ήπιος τουρισμός

Ήδη από τη στιγμή της προσγείωσης, θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Το αεροδρόμιο Παλόμα, αλλά και η εντυπωσιακή πεζογέφυρα που συνδέει τα δύο τμήματα της πόλης, φέρει την υπογραφή του (δικού τους, αλλά και σχεδόν «δικού μας»), Σαντιάγκο Καλατράβα. Στην πραγματικότητα, το Μπιλμπάο είναι σπαρμένο ολόκληρο με αρχιτεκτονικά διαμαντάκια, που γεφυρώνουν το νεοκλασικό και το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης, με το παρόν και το μέλλον της. Πιο εντυπωσιακό κτίριο είναι αναμφίβολα το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (έργο του F.O. Gehry), με το ανθισμένο γλυπτό «Puppy» (κουτάβι) του Jeff Koons, να στέκεται φρουρός μπροστά του και να σε προκαλεί σε ατέλειωτα κλικ. Θα απολαύσεις κάθε σημείο της πόλης με την ησυχία σου, αφού το Μπιλμπάο έχει επιλέξει τον δρόμο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που το κρατά ασφαλές από την ανυπόφορη πολυκοσμία.

Δεν πρέπει να χάσεις: Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το συνεδριακό μέγαρο, την πεζογέφυρα Καλατράβα, την Παλιά Πόλη, το μετρό (έργο του Norman Foster), τον βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας πύργο της Iberdrol, τον γότθικο ναό του San Anton που χρονολογείται στο 1433, τον καθεδρικό του Santiago και την μπαρόκ εκκλησία Los Santos. Must see και η εντυπωσιακή Plaza Nueva, που περιστοιχίζεται από εντυπωσιακά νεοκλασικά, αλλά και η μεγαλύτερη κλειστή αγορά της Ευρώπης, Mercado de la Ribera, για να νιώσεις σαν ντόπιος.

.

Φύση για κάθε γούστο

Η ομορφιά του αστικού τουρισμού είναι αδιαμφισβήτητη, ταυτόχρονα, όμως, είναι και καλοκαίρι. Αν και μάλλον δεν θα πετύχεις συνθήκες ελληνικού καύσωνα (το Μπιλμπάο βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία), ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι μια ανάσα μακριά, αν σου ξυπνήσει η επιθυμία να βρέξεις τα πόδια σου. Επιπλέον, την πόλη περιτριγυρίζουν βουνά που προσφέρουν υπέροχη θέα. Σε περίπτωση που το περπάτημα δεν είναι το φόρτε σου, μπορείς να πάρεις απλώς το τελεφερίκ προς την Artxanda και να απολαύσεις το Μπιλμπάο από ψηλά.

Δεν πρέπει να χάσεις: Την παραλία Sopelana – ειδικά αν είσαι λάτρης του surf –, τα εκπληκτικά πάρκα της πόλης (ξεχωρίσαμε το Casilda Iturrizar και το Etxebarria), και το παλαιολιθικό σπήλαιο Santimamiñe, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Μια κουλτούρα που δεν μοιάζει με καμιά άλλη

Μιλάς ισπανικά; Μπορεί να απάντησες «ναι» αλλά μην πιστέψεις ότι θα νιώσεις εξοικείωση με τη γλώσσα των Βάσκων, που θα ακούγεται παντού γύρω σου. Η βασκική γλώσσα αν και θεωρείται από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη δεν θυμίζει σε τίποτα καμία άλλη γλώσσα στον κόσμο, ούτε καν τα Ισπανικά. Απομονωμένοι για αιώνες λόγω των Πυρηναίων, οι Βάσκοι ανέπτυξαν μια εντελώς δική τους κουλτούρα, ενώ ακόμη και γενετικά δεν μοιάζουν με τους Ισπανούς και τους Γάλλους γείτονές τους. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια «βουτιά» σε αυτό τον μοναδικό πολιτισμό, που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σου.

Δεν πρέπει να χάσεις: Μια επίσκεψη στο Museo Vasco είναι επιβεβλημένη για να γνωρίσεις αυτό τον ξεχωριστό λαό. Και αν πετύχεις κάποιο τοπικό φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, μην πεις όχι!

Γεύσεις που θα θυμάσαι για πάντα

Η Ισπανία θεωρείται γενικώς κορυφαία στην παγκόσμια γαστρονομία – και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για το Μπιλμπάο και, κυρίως, το γειτονικό του Σαν Σεμπαστιάν. Τοπικές γεύσεις με πρωταγωνιστές τα ψάρια και, φυσικά, τα pitxos, (τα αντίστοιχα τάπας των Βάσκων) σε περιμένουν σε κάθε γωνιά, ενώ αν ψάχνεις για κάτι αυθεντικά γκουρμέ, είναι σίγουρο ότι θα το βρεις σε κάποιο από τα αναπάντεχα πολλά εστιατόρια της περιοχής που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin. Πέρα από το φαγητό, πάντως, αν επιλέξεις μια βόλτα μέχρι εκεί, το Σαν Σεμπαστιάν, θα σε αποζημιώσει και με την αριστοκρατική αύρα του, αλλά και με την πανέμορφη παραλία του που πλαισιώνεται από εντυπωσιακά αρχοντικά. Έχει υπάρξει, άλλωστε, αγαπημένος προορισμός της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Δεν πρέπει να χάσεις: Το «ποτέο», δηλαδή την αντίστοιχη «μπαρότσαρκα», τα pintxos σε κάθε εκδοχή τους και το τοπικό λευκό κρασί txacoli.

.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024