Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φλωρεντία, για μια βουτιά στην ιταλική Αναγέννηση

Φλωρεντία, για μια βουτιά στην ιταλική Αναγέννηση

Αδιαμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες πόλεις στον κόσμο, η πρωτεύουσα της Τοσκάνης είναι πολλά περισσότερα από ένα ζωντανό μουσείο

Γεμάτη ιστορία, τέχνη και ομορφιά η Φλωρεντία θα σε κάνει να νιώσεις ότι κινείσαι και ζεις (έστω και για λίγο) μέσα σ’ ένα μουσείο. Οι θησαυροί της είναι τόσοι πολλοί και συχνά κρυμμένοι που σε κάθε επίσκεψη θα έχεις κάτι να ανακαλύψεις. Αν θέλεις να ανακαλύψεις και εσύ τις ομορφιές της Φλωρεντίας κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

.

Duomo, όπως Φλωρεντία

Κάθε πόλη θα ήταν περήφανη αν διέθετε έστω και κάποια από τα αμέτρητα αξιοθέατα της Φλωρεντίας, όμως παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό, το Duomo είναι αναμφίβολα το πιο εμβληματικό σημείο της πόλης. Ο Καθεδρικός ανεγέρθηκε αρχικά το 1436, όμως η καθηλωτική πρόσοψή του ολοκληρώθηκε μόλις τον 19ο αιώνα. Πέραν των τεράστιων διαστάσεών του, που ξεχωρίζουν ακόμη πιο έντονα σε αντιπαραβολή με τα υπόλοιπα μεσαιωνικά κτίρια που τον περιτριγυρίζουν, ο ναός έχει να επιδείξει εντυπωσιακά λευκά μάρμαρα και κόκκινα, ροζ και πράσινα περίτεχνα στολίδια. Παρά τα 500 σκαλοπάτια που θα πρέπει να σκαρφαλώσεις, αξίζει να επισκεφθείς τον τρούλο και να απολαύσεις την πόλη από ψηλά.

Μη χάσεις: Το γοτθικό καμπαναριό δίπλα στο Duomo, ένα ξεχωριστό κτίσμα σχεδιασμένο από τον Τζιότο, αξίζει μια προσεκτική ματιά . Το ίδιο ισχύει και για το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη, ακριβώς απέναντί του – μην παραλείψεις να μπεις και στο εσωτερικό του, για να θαυμάσεις από κοντά τις τοιχογραφίες βυζαντινού στυλ που καλύπτουν την οροφή. Οι αναπαραστάσεις και τα μωσαϊκά του, λέγεται ότι αποτέλεσαν την έμπνευση του Δάντη για την Κόλαση.

Uffizzi, το επιβεβλημένο

Η αναγεννησιακή τέχνη σε όλο το μεγαλείο της, σε περιμένει στο πιο διάσημο μουσείο της Φλωρεντίας. Η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι είναι το έκθεμα που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες, όμως αξίζει να αφιερώσεις τουλάχιστον τρεις ώρες για να θαυμάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα εμβληματικά έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Τζιότο, του Μιχαήλ Αγγέλου, του Ραφαήλ και του Καραβάτζιο. Ο ίδιος ο χώρος είναι εξίσου μεγαλειώδης: χτισμένος τον 16ο αιώνα, θα σου κόψει την ανάσα με τους κίονες, τις αψίδες και τα αγάλματά του. Μην κάνεις το λάθος να αγοράσεις το εισιτήριό σου επιτόπου. Το Uffizi, όπως και τα περισσότερα μουσεία στη Φλωρεντία, σου επιτρέπουν να κάνεις την κράτησή σου ηλεκτρονικά, για να γλιτώσεις τις πολύωρες ουρές.

Μη χάσεις: Δεν θα προλάβεις να δεις όλα τα μουσεία της πόλης, εκτός και αν έχεις να διαθέσεις ένα μήνα (αν ισχύει αυτό  ομολογούμε ότι σε ζηλεύουμε). Αν πρέπει να τα περιορίσεις σε δύο, μαζί με το Uffizi βάλε στη λίστα σου οπωσδήποτε και την Galleria dell’ Accademia, όπου εκτίθεται ο αυθεντικός Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, σύμβολο της πόλης της Φλωρεντίας.

.

Το παλιό παλάτι των Μεδίκων

Χτισμένο για να αντανακλά τη σημασία και την ισχύ της Φλωρεντίας, το Palazzo Vecchio στεγάζει σήμερα το δημαρχείο της πόλης. Από το 1299, όταν και ανεγέρθηκε, μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει αμέτρητες μορφές και χρήσεις, ενώ η στιβαρή εξωτερική όψη του, που θυμίζει φρούριο, δύσκολα προετοιμάζει τον επισκέπτη για το πολυτελές εσωτερικό. Οι εντυπωσιακοί διάκοσμοι στο Δωμάτιο του Ηρακλή και το Δωμάτιο της Κυβέλης, όπως και τα αγάλματα του Δαυίδ και του Ηρακλή θα σου μείνουν αξέχαστα – όμως τα πραγματικά μυστικά κρύβονται πιο βαθιά, στο παλιό παλάτι. Κλείσε ξενάγηση για να δεις από κοντά τη μάσκα θανάτου του Δάντη, αλλά και για να εξερευνήσεις τα μυστικά περάσματα που διατρέχουν ολόκληρο το κάστρο.

Μη χάσεις: Ακριβώς έξω από το Palazzo Vecchio, η Piazza della Signoria είναι από μόνη της ένα από τα must αξιοθέατα, με το υπέροχο σιντριβάνι του Ποσειδώνα και τη Loggia dei Lanzi με τα εντυπωσιακά αναγεννησιακά αγάλματα του Περσέα, του Μενέλαου και του Ηρακλή.

.

Στα ίχνη της ιστορίας

Πανέμορφη και πιο «φιλική» στην όψη σε σχέση με το επιβλητικό Duomo, η Basilica Santa Croce ξαφνιάζει με τον χρωματιστό, περίτεχνο διάκοσμό της. Και πάλι, όμως, οι πραγματικοί λόγοι να την επισκεφθείς κρύβονται κάτω από το έδαφος. Στο εσωτερικό της, θα συναντήσεις τους τάφους ορισμένων από τους πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες στην ιστορία… του κόσμου, όπως του Γαλιλαίου, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Μακιαβέλι.

Μη χάσεις: Στη Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου – ένα ναό που δεν βρίσκεται συνήθως ψηλά στις λίστες των τουριστών – θα βρεις τον πιο περίτεχνο εσωτερικό χώρο σε όλη την πόλη, με μάρμαρα και πολύτιμα μέταλλα να καλύπτουν τα πάντα, από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Και στο μικρότερο από τα δυο Παρεκκλήσια των Μεδίκων που βρίσκονται στο ναό, θα συναντήσεις αυθεντικά γλυπτά του Μιχαήλ Αγγέλου.

Φλωρεντίνικη γαστρονομία

Θα ήταν αμαρτία να επιστρέψεις στην Ελλάδα χωρίς να δοκιμάσεις τη θρυλική bistecca alla Fiorentina – ή αλλιώς φλωρεντίνικη μπριζόλα – αλλά και το μεσαιωνικό lampredotto, ένα street food με… πατσά που σερβίρεται είτε σε πιάτο, είτε σε σάντουιτς. Κλασικές συνταγές της ιταλικής κουζίνας, όπως οι παπαρδέλες, οι ταλιατέλες και το gelato έχουν φυσικά την τιμητική τους, ενώ απαραίτητη στο μενού είναι και η schiacciata, μια τοπική εκδοχή της φοκάτσια, με περισσότερο λάδι και αλάτι από ό,τι έχεις συνηθίσει– άρα και περισσότερη νοστιμιά. Τόλμησε να δοκιμάσεις και την αυθεντική μεσαιωνική εκδοχή της με τα σταφύλια.

Μη χάσεις: Φρόντισε να επισκεφθείς όσο περισσότερες τρατορίες και wine bar προλάβεις και, αν έχεις χρόνο, βάλε στο πρόγραμμα ένα road trip. Για τον τελικό προορισμό εμείς ψηφίζουμε Σιένα ή Πίζα, αλλά στην πραγματικότητα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Στη διαδρομή, θα θαυμάσεις τους αμπελώνες που παράγουν τα ξεχωριστά κρασιά που θα απολαμβάνεις σε όλη τη διάρκεια της διαμονής σου. Επιπλέον tip: προσπάθησε να προλάβεις να επισκεφθείς ένα κτήμα με αμπελώνες για ξενάγηση και wine tasting.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024