Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκιδική: Πάνω από επτά στους δέκα επιχειρηματίες θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την επιχείρησή τους

Χαλκιδική: Πάνω από επτά στους δέκα επιχειρηματίες θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την επιχείρησή τους

Νέα έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 70% των επιχειρηματιών αγωνιούν σε σχέση με το μέλλον της επιχείρησής τους λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει πολύ/αρκετά τη λειτουργία της επιχείρησής τους, διατυπώνουν πάνω από επτά στους δέκα (ποσοστό 74%) επιχειρηματίες στη Χαλκιδική, ενώ το 24% αναμένει πως θα επιδράσει «λίγο έως καθόλου» και το 1% δεν απαντά.

Προς το παρόν και παρά τη δυνητική αρνητική επίδραση του πολέμου, οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ενέργεια, δεν έχουν ακόμα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους.

Σε 320 επιχειρήσεις η έρευνα

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δίμηνη έρευνα «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του εκεί επιμελητηρίου, σε δείγμα 320 επιχειρήσεων-μελών του, κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2022. Παρόλα αυτά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας της περιόδου υποχώρησε κάθετα, στις 1,9 μονάδες από 5,8 στο προηγούμενο κύμα της έρευνας (Απρίλιος-Μάιος).

Πώς κρίνουν την οικονομική τους κατάσταση σήμερα οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής; Το 21% θεωρεί πως είναι καλή και το 22% ικανοποιητική, το 42% την κρίνει ως μέτρια και το 15% ως κακή. Στο 33% των επιχειρήσεων παρατηρείται, κατά δήλωση των επαγγελματιών, αύξηση τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 41% παραμένει ίδιος, ενώ το 26% δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών του  μειώθηκε.  Στο θέμα του προσωπικού 65% δηλώνει ότι θα το διατηρήσει, 24% επισημαίνει ότι θα προσλάβει και νέο και το 11% ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ το 29,5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν διατηρεί καθόλου προσωπικό.

Όσον αφορά την προοπτική για το μέλλον και συγκεκριμένα για το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 38%) πιστεύουν ότι αυτή θα είναι χειρότερη και τρεις στους δέκα (ποσοστό 30%) ότι θα βελτιωθεί, ενώ το 32% δεν αναμένει μεταβολή ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.

Το 58% έχει ενσωματώσει τις αυξήσεις της ενέργειας στο τελικό κόστος πώλησης των προϊόντων του, 41% το έχει απορροφήσει, ενώ το 1% δεν γνωρίζει, δεν απαντά. Αναφορικά με την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, πάνω από έξι στους δέκα (61%) δηλώνουν ότι θα επηρεάσει τη συνέπεια της επιχείρησης προς τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, 24% απαντά ότι δεν θα την επηρεάσει, και το 15% ότι δεν το αφορά η ερώτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024