Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΤΕΚΑ είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΤΕΚΑ είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά

Το νέο σύστημα γεννά πόρους που ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συζητώντας με νέους.

«Χαίρομαι που κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους πραγματικά ωφελημένους αυτής της μεταρρύθμισης», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με νέες και νέους, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

«Θα σταθώ στην πιο σημαντική πτυχή, στον πειρασμό του νέου να συμμετέχει και αυτός σε ένα σχήμα μαύρης εργασίας ή μερικώς ασφαλισμένης εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικές εισφορές: Ερχεται πρόσθετη μείωση το 2023

Όπως είπε, «σήμερα, με το σύστημα το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας, ο κάθε νέος, ο οποίος θα εργάζεται έστω και μια ώρα ανασφάλιστος, θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές, οι οποίες θα του επιτρέψουν να έχει μια επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτήν που θα είχε».

Και εξήγησε ότι αυτό «θα ασκήσει πίεση, ώστε αυτή η πραγματικότητα η οποία υπάρχει, να αρχίσει να αλλάζει, γιατί έχουμε πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων. Στην αρχή, τα ποσά θα φαίνονται μικρά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά μετά από κάποιο διάστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι βασικές τους εισφορές είναι ουσιαστικά εγγυημένες», διαβεβαίωσε.

«Το νέο σύστημα γεννά πόρους που ανήκουν στους ασφαλισμένους»

«Όλα τα ασφαλιστικά συστήματα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι οι εργαζόμενοι διαρκώς μειώνονται και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι. Το νέο σύστημα γεννά πόρους, οι οποίοι ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ένα μεταβατικό κόστος, «το οποίο το κράτος είναι διατεθειμένο να αναλάβει».

Τι είπαν οι νέοι στον πρωθυπουργό

Η Ηρώ Ρήγου, 23 ετών, ανέφερε ότι ως φοιτήτρια εργαζόταν ανασφάλιστη στην εστίαση. «Ήταν δική μου ευθύνη και τεράστιο λάθος, καθώς έχασα κάποια επιδόματα την περίοδο του κοροναϊού. Αισθάνθηκα μη ορατή», όπως είπε.

Η Αντωνία Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «αυτή η μεταρρύθμιση ήταν αναγκαίο να γίνει».

«Αυτό που εμένα μου άρεσε είναι ότι θα υπάρξει μια εφαρμογή, που θα μπορώ να δω πόσα λεφτά από το μισθό μου μαζεύονται και θα έχω τον έλεγχο σε κάποιο βαθμό των επενδύσεων που θα γίνουν», είπε ο Θάνος Παρασκευάς, ενώ ο 19χρονος Χρήστος Κωνσταντάτος, που είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΚΑ, έκανε αναφορά στη διαφάνεια που έχει το νέο σύστημα.

«Επειδή είμαι 19 ετών, πώς λειτουργούν οι συντάξεις δεν το γνωρίζω. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μέσο που μου δίνει πληροφόρηση. Δεν είμαι καθόλου εξοικειωμένος με την έννοια των επενδύσεων», ανέφερε.

Μητσοτάκης: «Στόχος μας, να πετυχαίνουμε με το μικρότερο ρίσκο τις μεγαλύτερες αποδόσεις»

«Εκπαιδεύουμε μια νέα γενιά στην έννοια της αποταμίευσης. Η σύνταξη είναι μια υποχρεωτική μορφή αποταμίευσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε πως είναι θετικό το να μπορείς να έχεις καλύτερη εικόνα, «αυτά τα χρήματα πώς θα επενδύονται και να είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις το ρίσκο των αγορών, έχοντας την εγγύηση ότι τα χρήματα σου δεν θα χαθούν».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο θέμα της ψηφιακής διαφάνειας: «Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και να μπορούμε να παρέχουμε την real time πληροφόρηση, η οποία στην αρχή θα έχει εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συνέχεια, το ποσό θα ανεβαίνει».

Όπως είπε, «είναι σημαντικό πού πάνε τα χρήματα αυτά», καθώς είναι κεφάλαιο «το οποίο μπορεί να επενδυθεί πίσω στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στο εξωτερικό έχουν τεράστια τεχνογνωσία εκπαίδευσης, σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε με κρατικούς πόρους απώλειες από το ταμείο».

Και υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να πετυχαίνουμε, με το μικρότερο ρίσκο, τις μεγαλύτερες αποδόσεις».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να έχει εφαρμογή στην κύρια ασφάλιση.

«Κάνουμε μια αρχή με την επικουρική. Οι εισφορές της κύριας ασφάλισης πρέπει να υπάρχουν, για να πληρώνουν τις συντάξεις. Θα επιμείνω στο πιο σημαντικό για μένα στοιχείο, που είναι η έννοια του ατομικού κουμπαρά», προσέθεσε σημειώνοντας ότι «ο ίδιος ο νέος θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία».

«Τη λογική ότι μπορεί να δουλέψεις λιγότερες δηλωμένες ώρες, να πάρεις χαμηλότερες απολαβές, πρέπει να την πολεμήσουμε, γιατί έτσι οι νέοι χάνουν κάποια χρήματα που είναι δικά τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητοστάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από 1.1.2023, που θα ανοίξει το σύστημα για όλους κάτω από τα 35, είμαι περίεργος να δω πόσοι θα μπουν».

Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς γιατί αυτή η μεταρρύθμιση δεν είχε γίνει ως τώρα, είπε ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και προσέθεσε: «Δεν είναι καθόλου απλές αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Ήμαστε δέσμιοι προκαταλήψεων και ιδεοληψιών, που έκαναν την εμφάνισή τους στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάθετα αντίθετη, χωρίς να μπορεί να επιχειρηματολογήσει γιατί θέλει να στερήσει τις υψηλότερες συντάξεις μετά από 40 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις τού ασφαλιστικού «έχουν από τη φύση τους πολύ μακρύ ορίζοντα υλοποίησης και σε ένα πολιτικό σύστημα, που έχει μάθει να σκέφτεται μόνο στο πλαίσιο του επόμενου εκλογικού κύκλου, μπορεί να μην ήταν προτεραιότητα».

Διευκρίνησε ότι οι αλλαγές που έγιναν «επιβλήθηκαν μέσα από μνημόνια προσαρμογής», αλλά ξεκαθάρισε πως αυτή είναι μια μεταρρύθμιση «που δεν μας την επέβαλε κανείς, την υπερασπιστήκαμε και την υλοποιούμε εμείς, γιατί πιστεύουμε ότι είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».

Και απευθυνόμενος στους νέους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εσείς, όσο και αν δεν το σκέφτεστε τώρα, κάνετε μία επιλογή που θα τη βρείτε μπροστά σας από την καλή πλευρά, όταν έρθει η ώρα να πάρετε τη σύνταξή σας και ταυτόχρονα βοηθάτε την οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση για όσους έχουν επιφύλαξη και άγνοια σχετικά με τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί λογικό «να παρέχουμε ένα δίωρο σεμινάριο για κάποιον, ο οποίος δεν έχει ιδέα από επενδύσεις, να διαπαιδαγωγήσουμε μια ολόκληρη γενιά».

Και προσέθεσε: «Η επενδυτική συνείδηση και η εκπαίδευση γύρω από αυτά τα θέματα, κακό δεν κάνει. Είναι διαδικασία εκμάθησης και διαχείρισης της μεταβλητότητας των αγορών. Έχεις τη δυνατότητα να δεις το μακρύ ορίζοντα. Σε βάθος χρόνου, οι αποδόσεις των μετοχών είναι θετικές, άσχετα αν οι αγορές περνούν πάντα διακυμάνσεις».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024