Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δορυφορικό Internet: Στη γαλλική Eutelsat περνά η OneWeb

Δορυφορικό Internet: Στη γαλλική Eutelsat περνά η OneWeb

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών ουσιαστικά θα διασφαλίσει την συνεργασία Βρετανών, Γάλλων, καθώς επίσης και κινεζικών αλλά και ινδικών συμφερόντων στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου παίκτη.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας δορυφορικού Διαδικτύου OneWeb από τη γαλλική εταιρεία δορυφόρων Eutelsat, με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να αναφέρουν πως πιθανότατα το deal θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών ουσιαστικά θα διασφαλίσει την συνεργασία Βρετανών, Γάλλων, καθώς επίσης και κινεζικών αλλά και ινδικών συμφερόντων στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου παίχτη στο μέτωπο της δημιουργίας δικτύου δορυφόρων που πλέον θα μπορεί να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερη ευκολία την υπηρεσία Starlink της SpaceX, iδιοκτησίας Έλον Μασκ, όπως και το Project Kuiper του Τζεφ Μπέζος.

Βασικός μέτοχος στην Eutelsat με ποσοστό ύψους 20% είναι το γαλλικό Δημόσιο, ενώ το κρατικό fund της Κίνας διαθέτει επίσης ένα μερίδιο ύψους 5%. Αντιστοίχως το βρετανικό δημόσιο διαθέτει ένα ποσοστό ύψους 18% στην OneWeb, κυρίως μετά την διάσωση της από την χρεοκοπία από την κυβέρνηση Τζόνσον, αν και κυριότερος μέτοχος με ποσοστό 30% είναι η Bharti Global του Ινδού δισεκατομμυριούχου Σουνίλ Μπαρτί Μιτάλ.

Αλλαγές στον ανταγωνισμό

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η γαλλική εταιρεία που ήδη διαθέτει το 24% της ΟneWeb θα προχωρήσει σε απορρόφηση της, με αποτέλεσμα Γάλλοι, Βρετανοί, Κινέζοι και Ινδοί να βρεθούν μέτοχοι στην νέα ενοποιημένη εταιρεία.

Η χρηματιστηριακή αξία της γαλλικής εταιρείας ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ της βρετανικής ανταγωνιστικής της αγγίζει τα 3,4 δισ. δολάρια. Η ένωση τους θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δικτύου δορυφόρων νέας γενιάς.

Η OneWeb διαθέτει σήμερα 428 δορυφόρους σε τροχιά, όμως πλέον η τεχνολογία τους θεωρείται παρωχημένη. Συγκριτικά το δίκτυο Starlink του Μασκ διαθέτει πάνω από 2.000 υπερσύγχρονους δορυφόρους.

Πάντως, σύμφωνα με τους όρους του deal, η Βρετανία φαίνεται πως θα κρατήσει τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει, έστω και ως μέτοχος μειοψηφίας, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το δικαίωμα βέτο για την πρόσβαση συγκεκριμένων καταναλωτών, υπό το φόβο πως η συγχώνευση μπορεί να απειλήσει την στρατηγική συμμαχία ασφαλείας που διαθέτει η χώρα με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024