Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το -15% στο φυσικό αέριο

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το -15% στο φυσικό αέριο

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τον περιορισμό του φυσικού αερίου.

Την αρνητική στάση της Ελλάδας στην πρόταση της ΕΕ για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου, η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Τόνισε πως οι προτάσεις Μητσοτάκη για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

«Θα επιμείνουμε στις προτάσεις αυτές, πιστεύοντας ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σχέδιο της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

«Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται η Κομισιόν.

Η ιβηρική παρέμβαση

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου.

Ειδικότερα, η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, υποστήριξε ότι δεν θα το κάνει, καθώς η Ισπανία αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Η κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Στο πλευρό των Ισπανών, τάχθηκαν και οι Πορτογάλοι, με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να τονίζει ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν.

«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο “δυσανάλογο” αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε ο Γκαλάμπα.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024