Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέκκας: Δύσκολο να καταπολεμηθεί η φωτιά απόψε - Να διατηρηθούν αμυντικές γραμμές

Λέκκας: Δύσκολο να καταπολεμηθεί η φωτιά απόψε – Να διατηρηθούν αμυντικές γραμμές

Την εκτίμηση πως η φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί στη διάρκεια της νύχτας έκανε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Οι ελπίδες στρέφονται στην επιχείρηση των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην αυξηθούν τα μέτωπα της επικίνδυνης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Πεντέλη το μεσημέρι της Τρίτης και μαίνεται ανεξέλεγκτη, με σύμμαχο τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Το στοίχημα προς το παρόν δεν έχει κερδηθεί αφού νέες περιοχές έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ επικίνδυνες αναζοπυρώσεις στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί συνεχίζουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς, με τις ελπίδες όλων να στρέφονται στην επιχείρηση των εναέριων μέσων.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη επέμβαση και τόνισε πως θα πρέπει να διατηρηθεί μία αμυντική στάση, την οποία εξήγησε ως «μία επιτήρηση της πυρκαγιάς, ώστε όταν έρθει το πρωί να επέμβουν και τα εναέρια μέσα».

«Τώρα είναι πολύ δύσκολο η φωτιά να καταπολεμηθεί, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή, ανά πάσα στιγμή αλλάζει ο άνεμος και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο στοιχείο», δήλωσε στο MEGA και συμπλήρωσε:

«Πρέπει ουσιαστικά να διατηρηθούν αμυντικές γραμμές, ώστε το πρωί να μπορέσουν οι πυροσβέστες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά».

«Η φωτιά το βράδυ δεν σβήνεται, φθείρεται»

Την ίδια άποψη εξέφρασε ο Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, πρώην δήμαρχος Πεντέλης, που έχει αντιμετωπίσει πολλές φωτιές στο παρελθόν.

Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πάντα πίστευα ότι η φωτιά το βράδυ δεν σβήνεται, φθείρεται. Πρέπει να δοθεί αγώνας σύμπτυξης με διαδοχικά άλματα των τμημάτων προς τα πίσω, πάντα σε επαφή με τις φλόγες και πάντα με τον κίνδυνο προ των πυλών, ώστε όταν η φωτιά φτάσει στον οικιστικό ιστό να μην κουβαλάει θερμικό φορτίο».

«Να έχετε υπόψη σας η φωτιά καίει τους ανθρώπους πριν να έρθει η φλόγα. Τους καίει το θερμικό φορτίο, το οποίο αναπτύσσει η φωτιά κατά τη διαδρομή της».

Αντιπεριφερειάρχης Αττικής: Ελπίζουμε το πρωί να περιοριστεί η φωτιά

«Η νύχτα θα είναι μακρά, θα έχει δύσκολες συνθήκες. Ελπίζουμε με το πρώτο φως της ημέρας με τη συνδρομή των πτητικών μέσων θα περιοριστεί η φωτιά», δήλωσε μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 30 υδροφόρες, ενώ έχει διαθέσει πέντε λεωφορεία σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να εκκενωθούν δομές, αλλά και πέντε σκαπτικά μηχανήματα.

Δεν ξέρουμε πώς άρχισε η φωτιά

Μιλώντας νωρίτερα στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, έκανε λόγο για μια πυρκαγιά που δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε.

«Η πυρκαγιά άρχισε σε ευαίσθητο σημείο της Πεντέλης. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς άρχισε, είμαστε σε σκέψεις».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, όλες οι καύτρες που αναδύονται μπορούν να μεταφερθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Υπάρχει μια μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων».

Ο κ. Λέκκας μίλησε για ένα δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και ένα δύσκολο μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο «ευνοεί τη φωτιά».

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024