Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Αστεροσκοπείο σύμμαχος στον πόλεμο με τις φλόγες

Το Αστεροσκοπείο σύμμαχος στον πόλεμο με τις φλόγες

Επί ποδός το Κέντρο Beyond με την εξειδικευμένη υπηρεσία FireHUB για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Στη φετινή μάχη με τις πυρκαγιές, η πολιτεία θα έχει πολύτιμο σύμμαχο το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου με την εξειδικευμένη υπηρεσία FireHUB για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Οπως ενημερώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι σταθμοί λήψης δορυφορικών δεδομένων, τα συστήματα παρακολούθησης δορυφορικών εικόνων και το ανθρώπινο δυναμικό άμεσης χαρτογράφησης FireHUB βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα για την ανίχνευση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών και, κατ’ επέκταση, για τη συνεχή παραγωγή και παράδοση χαρτογραφικών προϊόντων υψηλής ανάλυσης τόσο στους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Πέντε θα είναι οι βασικές υπηρεσίες με τις οποίες το Κέντρο Beyond θα συντρέχει τον κρατικό μηχανισμό τη φετινή αντιπυρική περίοδο: η έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών, η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των πύρινων μετώπων κάθε 5 λεπτά της ώρας σε χωρική ανάλυση 500 μ., η μοντελοποίηση και πρόγνωση της διασποράς του καπνού, η οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων μετά την καταστροφή με αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον και η νέα υπηρεσία που προσφέρει ημερήσιες προβλέψεις ρίσκου πυρκαγιάς.

Για τη στενή συνεργασία μεταξύ Εθνικού Αστεροσκοπείου και πολιτείας μιλά στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Αριστείας Beyond Χάρης Κοντοές, δίνοντας ταυτόχρονα μια γεύση του οπτικού υλικού υπό μορφή χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς και σεναρίου διαφυγής οχημάτων, που παραδίδει η υπηρεσία του στους δήμους της χώρας.

«Το σύστημα FireHUB είναι ένα εξελισσόμενο οικοσύστημα υπηρεσιών στο οποίο συνεχώς προστίθενται νέες υπηρεσίες. Πρόκειται για εργαλεία και πληροφορίες που δίνουμε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που κυρίως πατούν στη δορυφορική τηλεπισκόπηση, την παρατήρηση, δηλαδή, της πυρκαγιάς από το Διάστημα με δορυφορική τεχνολογία που επιτρέπει τη γρήγορη ανίχνευση της πυρκαγιάς, 5-10 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη, και την παρακολούθησή της.

»Ετσι, κάθε 5 λεπτά της ώρας δίνουμε μια επιχειρησιακή εικόνα στην Πυροσβεστική για να γνωρίζουν πώς εξελίσσεται η πυρκαγιά, τι καταστρέφει στην πορεία της, τι απειλείται στη συνέχεια. Αυτό επιτρέπει και τη συστηματική χαρτογράφηση, απεικόνιση και εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, σε επίπεδο οικοσυστημάτων, οικισμών. Πλέον, μπορούμε να προβλέπουμε και τον κίνδυνο πυρκαγιάς για την επόμενη ημέρα σε πολύ υψηλή ανάλυση, σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, υπηρεσία που πέρυσι ήταν σε στάδιο ελέγχου ως προς την ακρίβειά της», εξηγεί ο Χ. Κοντοές.

Αναφορικά με τη σημαντική βοήθεια που αναμφισβήτητα παρέχει η υπηρεσία FireHUB τόσο στις δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο όσο και στους επικεφαλής που λαμβάνουν τις αποφάσεις στα Κέντρα Επιχειρήσεων, ο διευθυντής του Κέντρου Beyond ξεχωρίζει ως σημαντικότερη την έγκαιρη ειδοποίηση για πυρκαγιά σε περιοχές απομακρυσμένες όπου δεν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας να ειδοποιήσει, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

«Ειδικότερα στις πυρκαγιές που λαμβάνουν χώρα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές ή τις πυρκαγιές που έρχονται από άλλες χώρες ή σε μακρινά τοπία όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι να ενημερώσουν έγκαιρα, το σύστημα αυτό βοηθά πολύ την Πυροσβεστική, σαν μια πρώτη πληροφόρηση ότι υπάρχει πυρκαγιά σε σημείο όπου μέχρι να τη λάβει υπόψη του ο πρώτος άνθρωπος θα έχει ήδη λάβει μεγάλη έκταση που μετά δύσκολα ελέγχεται», αναφέρει ο Χ. Κοντοές.

Οσο για το φετινό στοίχημα, ο ίδιος στέκεται στο κομμάτι της πρόληψης. «Η διαχείριση της πυρκαγιάς ως καταστροφικού γεγονότος είναι στο χρονικό διάστημα προτού ξεσπάσει. Ο σημαντικότερος ρόλος του Κέντρου μας είναι να δημιουργήσει σχέδια κινδύνου, δηλαδή να πει έγκαιρα ποιες περιοχές κινδυνεύουν από την προηγούμενη ημέρα με μια υψηλής ανάλυσης εκτίμηση κινδύνου σε μια περιοχή με μεγάλη ακρίβεια. Οπως κάνουμε και με τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, στους οποίους δίνουμε από νωρίς σχέδια κινδύνου για το επόμενο καλοκαίρι, για το πού μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά, με πόση ταχύτητα θα κινηθεί, πόσο γρήγορα θα φτάσει σε έναν οικισμό, τι κινδυνεύει πρώτο να καεί, ποιοι είναι οι διάδρομοι εκκένωσης και πρώτης άμυνας».

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024