Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαγνωστικά Κέντρα: Τριήμερη απεργία για τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥY

Διαγνωστικά Κέντρα: Τριήμερη απεργία για τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥY

Ζητούν τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back.

Tα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αρχίζουν από σήμερα τριήμερη απεργία, ώστε να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και την προκαταβολική υποβολή του, που τους έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις χαμηλές αποζημιώσεις που εισπράττουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τους, αλλά και λόγω της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της κρατικής δαπάνης, για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων.

Ταλαιπωρία αναμένεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα (18/7), τα διαγνωστικά εργαστήρια δεν θα διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις.

«Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50% », τονίζει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, βάση του οποίου όταν το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους (ΕΟΠΥΥ), τότε τα εργαστήρια καταβάλλουν από τις εισπράξεις τους το υπερβάλλον ποσό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «κουρεύεται» το 50% των εισοδημάτων του κλάδου.

Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω και

Την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές μας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας και το claw back του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Επιπλέον, ζητάμε να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Υγείας, στο νομοσχέδιο που αφορά τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

«Η ανάσα ρευστότητας την οποία ζητούν με κάθε τρόπο τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί είναι αυτή που θα καθορίσει την επιβίωσή τους», σημειώνει ο κλάδος.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού: Εκτός οι Φορτούνης, Κάρμο και Ροντινέι με ΠΑΟΚ

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», για την 6η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024