Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλειστά στις 18-20 Ιουλίου τα διαγνωστικά κέντρα

Κλειστά στις 18-20 Ιουλίου τα διαγνωστικά κέντρα

Οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα διαμαρτύρονται για περικοπές αμοιβής μέχρι και 50% από τον ΕΟΠΥΥ

Χωρίς διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα παραμείνουν οι ασθενείς στις 18-20 Ιουλίου, λόγω τριήμερης απεργίας που έχει εξαγγείλει το Συντονιστικό  Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ. διαμαρτύρονται για τις περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες φτάνουν μέχρι και 50% εξαιτίας του clawback.

Διαβάστε επίσης: Ιδιώτες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα ζητούν 30 εκατ. επιπλέον για τον ΕΟΠΥΥ

Όπως επισημαίνουν, τα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους, έχει οδηγήσει τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε τραγική οικονομική κατάσταση. Κάθε μήνα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%, την στιγμή που πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου, είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται.

Διαβάστε επίσης: Εμπλοκή στον διάλογο ΕΟΠΥΥ – διαγνωστικών κέντρων με «θύματα» τους ασθενείς

Τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν ανάσα ρευστότητας που θα καθορίσει την επιβίωσή τους.

Χαρακτηρίζουν τεχνητό το χρέος τους από rebate και clawback των προηγουμένων ετών, σημειώνοντας πως είναι χρήματα που τους οφείλονται και γι΄ αυτό διεκδικούν τη διαγραφή τους, ενώ παράλληλα ζητούν την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Όσο για το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά το τελικό προβλεπόμενο ετήσιο όριο του κλειστού προϋπολογισμού, ζητούν να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Διαβάστε επίσης: Μικραίνει αναδρομικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ

Τονίζουν μάλιστα ότι οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας χρωστούν τα χρέη που τους επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον και ότι «παλεύουν να μην κλείσουν αφήνοντας χρέη στα εγγόνια τους».

Την κινητοποίηση στηρίζουν τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και ζητούν αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024