Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Σκόπια και Σόφια υπέγραψαν το πρωτόκολλο της Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας

Βουλγαρία: Σκόπια και Σόφια υπέγραψαν το πρωτόκολλο της Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας

Αυτό είναι το δεύτερο πρωτόκολλο που υπογράφεται μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο πρωτόκολλο της πρώτης συνεδρίασης της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2019 στη Σόφια. Έκτοτε, η επιτροπή δεν είχε ξανασυνεδριάσει.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Τεοντόρα Γκεντσόφσκα και Μπουγιάρ Οσμάνι, υπέγραψαν σήμερα το πρωτόκολλο για τη δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής βάσει του άρθρου 12 της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

Η δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή, στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια. Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε η εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και συμφωνήθηκαν μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Μακεδονία: ΕΕ και ΗΠΑ χαιρετίζουν την έγκριση της πρότασης της ΕΕ από τη Βουλή της χώρας

Αυτό είναι το δεύτερο πρωτόκολλο που υπογράφεται μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο πρωτόκολλο της πρώτης συνεδρίασης της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2019 στη Σόφια. Έκτοτε, η επιτροπή δεν είχε ξανασυνεδριάσει.

«Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ»

Η συνάντηση της Κυριακής ήταν εξαιρετικά παραγωγική, σημειώθηκε πρόοδος σε όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι συνολικά πέντε, όπως είπε η Τεοντόρα Γκεντσόφκα. Εξήγησε ότι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι να υλοποιηθούν οι συμφωνίες και οι διευθετήσεις που έχουν επιτευχθεί, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά σημαντική δέσμευση και για τις δύο χώρες.

«Η Βουλγαρία είναι η χώρα που υποστηρίζει πιο ένθερμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επομένως, τους ευχόμαστε επιτυχία στον δρόμο που φιλοδοξούσαν εδώ και καιρό να ακολουθήσουν. Με κοινές προσπάθειες και με τη στήριξή μας, θα φτάσουν σε αυτό που οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμούν περισσότερο, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε η υπουργός.

Το πρωτόκολλο μέρος της γαλλικής πρότασης

Το διμερές πρωτόκολλο περιέχει πολύ φιλόδοξα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία στην πράξη στοχεύουν στην επίλυση πολλών ανοιχτών ζητημάτων, εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Σημείωσε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της αποκαλούμενης πρότασης της γαλλικής προεδρίας, μαζί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γκεντσόφσκα εξήγησε ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών και θα ανακοινωθεί η γραπτή διαδικασία για την έγκριση από τις χώρες μέλη. Κατόπιν, την Τρίτη, θα γίνει ενημέρωση για την επιβεβαίωση αυτού του διαπραγματευτικού πλασίου, των συμπερασμάτων και του πρωτοκόλλου και όλα τα έγγραφα θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Αναθεώρηση συντάγματος από τη Βόρεια Μακεδονία

Αφού καθοριστεί από την Τσεχία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, η ημερομηνία για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, η τελευταία θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματός της, με στόχο τη συμπερίληψη των Βουλγάρων σε αυτό και, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα γίνει η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη, μετά την οποία θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση, εξήγησε η Γκεντσόφσκα.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη λεγόμενη γαλλική πρόταση, το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι όπως μας παρουσιάστηκε», δήλωσε επίσης η υπουργός.

Εμπειρογνώμονες από το υπουργείο Εξωτερικών παραμένουν έτοιμοι να συνεχίσουν τη συνεργασία, σε επίπεδο ομάδων εργασίας, με τους συναδέλφους τους από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε.

Η Σόφια δεν αναγνωρίζει τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας

«Η Βουλγαρία δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση της σε ό,τι αφορά την επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονία. Τηρούμε πλήρως την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Σόφια δεν αναγνωρίζει τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Τα άλλα 26 μέλη της ΕΕ έχουν τις δικές τους θέσεις και δεν μπορούμε να τα υποχρεώσουμε να δεχτούν τη δική μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η βουλγαρική θέση «διασφαλίζεται» από το πακέτο τεκμηρίωσης της λεγόμενης γαλλικής πρότασης.

Η Γκεντσόφσκα δήλωσε ότι η συμπερίληψη της βουλγαρικής κοινότητας στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Κατά τα λεγόμενά της, εξαρτάται από τη Βόρεια Μακεδονία και τη βούληση των πολιτικών της να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Ιστορική ευκαιρία για εμάς μετά από 17 χρόνια»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, είπε ότι η χώρα του βασίζεται στην υποστήριξη της Βουλγαρίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είναι ιστορική ευκαιρία για εμάς ότι, έπειτα από 17 χρόνια που έχουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, η Βόρεια Μακεδονία έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αύριο, καθώς ξεκινά η τελική φάση της ένταξής μας στην ΕΕ», είπε ο Οσμάνι. Σημείωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και ότι το πρωτόκολλο αποδεικνύει πως έχει γίνει πολλή δουλειά.

Με βάση την απόφαση του βουλγαρικού Κοινοβουλίου της 24ης Ιουνίου, η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι προϋπόθεση ώστε να εγκρίνει η Βουλγαρία το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η πραγματική διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει αφού η Βόρεια Μακεδονία αναθεωρήσει το σύνταγμά της και συμπεριλάβει σε αυτό τη βουλγαρική κοινότητα, σε ίση βάση με τις άλλες εθνότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός, μετράει αντίστροφα για το Final Four (vids)

O Oλυμπιακός έφτασε στο Βερολίνο για το Final Four και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον κόσμο των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024