Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι ενισχύουν το ενδεχόμενο οριστικής παραίτησης Ντράγκι

Ιταλία: Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι ενισχύουν το ενδεχόμενο οριστικής παραίτησης Ντράγκι

Σε κοινό τους ανακοινωθέν υπογράμμισαν ότι οι "πεντάστεροι" είναι αφερέγγυοι

Μετά τη συνάντησή τους την Κυριακή στην Σαρδηνία, ο ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, απέκλεισαν κάθε δυνατότητα συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν υπογράμμισαν ότι οι «πεντάστεροι» είναι αφερέγγυοι και ότι η συμμετοχή της ιταλικής κεντροδεξιάς στην κυβέρνηση Ντράγκι της Ιταλίας μπορεί να συνεχιστεί μόνον υπό την προϋπόθεση να αποκλειστεί από την κυβερνητική αυτή συμμαχία το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Διαβάστε επίσης: Οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα και στην Ιταλία: Αυξήσεις έως και 68% – Πανάκριβες οι διακοπές

Αυξάνονται οι πιθανότητες οριστικής παραίτησης Ντράγκι

Σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές, η θέση αυτή της ιταλικής κεντροδεξιάς, αυξάνει τις πιθανότητες οριστικής και αμετάκλητης παραίτησης του Ντράγκι από την πρωθυπουργία και προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Μία κρίση που δεν ξεκίνησε με την Ουκρανία

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία σίγουρα δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι από τον Μάρτιο του 2018, που έγιναν οι τελευταίες εκλογές στην Ιταλία, είχαμε τρεις παραλλαγές κυβερνήσεων: τη συγκυβέρνησης ανάμεσα στο Κίνημα των 5 αστεριών και την Ακροδεξιά Λέγκα, τη συγκυβέρνηση των 5 Αστεριών με την Κεντροαριστερά και τελικά από το 2021 και μετά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι. ΄

Πολιτική ρευστότητα

Όλα αυτά σαφώς παραπέμπουν σε μια πολιτική ρευστότητα που αποτυπώνει και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιστοιχηθεί με τις δυναμικές στην κοινωνίας, με αποτέλεσμα αυτόν τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και την αδυναμία να υπάρξει ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ.

Η Ουκρανία επιτάχυνε την κρίση

Όμως είναι ταυτόχρονα σαφές ότι στην Ιταλία η πολιτική κρίση επιταχύνθηκε από την κατάσταση της οικονομίας και το πώς αυτή συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επικριτές του Ντράγκι βοηθούν τον Πούτιν λέει ο Ντι Μάιο

«Η αναταραχή που κατακλύζει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι απειλεί να αρνηθεί στην Ουκρανία τη ζωτική στρατιωτική υποστήριξη στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας», προειδοποίησε ο ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας στο Politico και κατήγγειλε τους επικριτές του Ντράγκι ότι «βοηθούν το έργο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» και απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα «να στηρίξουν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης της επόμενης εβδομάδας».

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024