Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα εξοφλήσετε τους «λογαριασμούς» στην εφορία

Πώς θα εξοφλήσετε τους «λογαριασμούς» στην εφορία

Εως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023

Πιο στενές επαφές με την Εφορία αποκτούν από το τέλος του μήνα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων.

Εκτός από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, από τις 29 Ιουλίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα πρέπει να κυνηγούν τις δόσεις της Εφορίας. Δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος, δόση για επιστρεπτέα προκαταβολή, δόση για τα χρέη της πανδημίας, δόση για πάγια ρύθμιση. Οι μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις κυμαίνονται από 8 έως 96 και με εκπτώσεις 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά. Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με την κατηγορία του φόρου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ. Εως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, αλλά με τόκο, με την ένταξή της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

2. Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτόν τον μήνα με την προθεσμία για την πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις να λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2021 φόρο που συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.508.245 φορολογικές δηλώσεις.

3. Εναρξη πληρωμών για επιστρεπτέα προκαταβολή. Εως τις 29 Ιουλίου οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν το «ραβασάκι» του κρατικού δανείου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες για την επιστροφή των ενισχύσεων. Οσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024