Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώ: Αγγίζει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Ευρώ: Αγγίζει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Σε χαμηλό 20 ετών βουλιάζει το ευρωπαϊκό νόμισμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι ετών κινείται και σήμερα Τρίτη το ευρώ, μόλις μία ανάσα από την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, εν μέσω ανησυχιών ότι μια ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να σφίγγει επιθετικά την πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και 1.0004 δολάρια τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Ο παράγων Nordstream

Ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ο αγωγός Nord Stream 1, ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση τη Δευτέρα, με τις ροές να αναμένεται να σταματήσουν για 10 ημέρες.

Κυβερνήσεις, αγορές και εταιρείες ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να παρατείνει το κλείσιμο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας την κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου και ενδεχομένως επιταχύνοντας μια ύφεση.

Η αδυναμία του ευρώ έχει συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του δείκτη του δολαρίου, με το ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος να υποστηρίζεται επίσης από ανησυχίες για ανάπτυξη.

Ο ρόλος της Fed

Αναμφισβήτητα όμως, ο μεγαλύτερος  παράγοντας στην άνοδο του δολαρίου, είναι η άποψη ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα και περισσότερο από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

«Το δολάριο ενισχύθηκε πραγματικά σε γενικές γραμμές, αντανακλώντας τη συνέχιση της τάσης που είδαμε πρόσφατα, δηλαδή τους φόβους για την παγκόσμια ύφεση», δήλωσε η Carol Kong, αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed «θα επικεντρωθούν στον υψηλό πληθωρισμό, επομένως θα συνεχίσουν απλώς να αυξάνουν τα επιτόκια παρά τους αυξανόμενους φόβους ύφεσης», πρόσθεσε.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου. Οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed τιμολογούν τα επιτόκια αναφοράς της να αυξηθούν στο 3,50% μέχρι τον Μάρτιο, από 1,58% που είναι σήμερα.

Η ΕΚΤ σε «πολύ, πολύ δύσκολη θέση»

Η προοπτική μιας πιο έντονης οικονομικής επιβράδυνσης έχει επίσης θέσει υπό αμφισβήτηση το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να συσφίξει τη νομισματική πολιτική αρκετά επιθετικά ώστε να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ χωρίς βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι η ΕΚΤ άργησε μάλλον να συμμετάσχει στο κόμμα τόσο όσον αφορά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων τους, αλλά και το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής», είπε στο CNBC, είπε ο Jeremy Stretch, επικεφαλής στρατηγικής G-10 FX στην CIBC Capital Market.

Πρόσθεσε ότι ενώ η ΕΚΤ «έχασε ξεκάθαρα ένα κόλπο» στην τελευταία της συνεδρίαση , οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα είχαν υποχωρήσει προς το όριο-στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο Γκράχαμ Σέκερ, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley, δήλωσε ότι η αδυναμία του ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εταιρείες ενόψει της ερχόμενης σεζόν κερδών δεύτερου τριμήνου.

«Πριν από δώδεκα μήνες, το ευρώ ήταν πάνω από 1,20 δολάρια και τώρα είμαστε προφανώς πολύ κοντά στην ισοτιμία, επομένως υπάρχει ένας πολύ σημαντικός άνεμος στα κέρδη αυτή τη στιγμή, αλλά το θεωρώ ως θετικό αντιστάθμισμα έναντι ορισμένων άλλων αρνητικών παραγόντων που δημιουργούνται», τόνισε στο CNBC.

Πηγή: OT

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024