Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

Γαλλία: Η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκριση της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν σε συνεργασία με τα αλλά κόμματα της αριστεράς.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκριση της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και κατηγόρησε την αριστερά για «χαμένο κοινοβουλευτικό χρόνο».

Διαβάστε επίσης: Γαλλικές εκλογές: Το τοπίο μετά το χαστούκι στον Μακρόν

Δύσκολο εγχείρημα

Υπενθυμίζεται ότι την κατάθεση πρότασης μομφής είχε προαναγγείλει η αριστερή συμμαχία Nupes, η οποία εξέλεξε 131 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο εκλογών στη Γαλλία, ήδη από τις 20 Ιουνίου.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα μέτρο που επιτρέπει στους βουλευτές να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για μια κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της. Για να καταθέσουν πρόταση, οι βουλευτές πρέπει να σχηματίσουν ομάδα αντιπολίτευσης τουλάχιστον 58 ατόμων.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση σπάνια είχε επιτυχία αφού για να περάσει απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και, επομένως, συμμαχία, μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, κάτι που από την αρχή φαινόταν ότι ήταν αδύνατο με την παρούσα σύνθεση της γαλλικής Βουλής.

inSports

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Μετά την Κρήτη, ακολουθούν άλλοι σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024