Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα είναι ηγέτις, χτίζει γέφυρες

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα είναι ηγέτις, χτίζει γέφυρες

«Η χώρα είναι περιφερειακή ηγέτιδα στην ενεργειακή μετάβαση», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αμερικανός πρεσβευτής

Ελλάδα και Τουρκία είναι κρίσιμο να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά ήταν το μήνυμα Μπάιντεν στον Ερντογάν στη Μαδρίτη, όπως σημειώνει ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, ο Τσούνης υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία ισχυροποιεί το ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι περιφερειακή ηγέτιδα στην ενεργειακή μετάβαση. Ο Τσούνης αναφέρεται στις ρίζες του και μιλάει για φιλότιμο…

Ενας άνθρωπος των επιχειρήσεων πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ποιοι οι στόχοι σας;

Είναι τιμή ζωής για εμένα να επιστρέφω στις ρίζες μου, στην Ελλάδα, για να υπηρετήσω την χώρα μου ως πρεσβευτής των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη στιγμή, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ή σημαντικότερες.

Η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, επισφράγισε την ακλόνητη υποστήριξη που έχουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα, στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό. Το μήνυμα ήταν σαφές: οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στέκονται ενωμένες.

Ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ανάμεσα στις δημοκρατικές αξίες, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και τις φωνές της τυραννίας και της απολυταρχίας. Η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο.

Εχουμε καταφέρει ήδη πολλά αλλά υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας. Το κοινό μας έργο ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση πιο ευημερούσα και πιο ασφαλή.

Δεσμεύομαι προσωπικά να επενδύσω στα θεμέλια αυτής της σχέσης, να ενισχύσω τους οικονομικούς μας δεσμούς, να εμβαθύνω τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας και να εργαστούμε μαζί για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Εχετε πει ότι η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από παράγοντας οικονομικής σταθερότητας. Υπάρχουν δυνατότητες για νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα; Είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδυτές;

Είμαι ενθουσιασμένος από την έντονη ανάπτυξη που παρατηρούμε στις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές επενδύσεις από κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Microsoft, Amazon Web Services, Digital Realty, JPMorgan, Cisco, Pfizer και Deloitte, οι οποίες και δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά.

Μία από τις βασικές προτεραιότητές μου ως πρεσβευτής των ΗΠΑ, είναι να συνεργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ελληνική βιομηχανία, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη μεγάλη δυναμική και να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις και ευκαιρίες για την ισχυροποίηση των οικονομικών δεσμών των χωρών μας. Η συνεργασία μας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία, αλλά όχι μόνο για τις δύο χώρες μας. Οταν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται ωφελείται ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή.

Εχοντας ως δεδομένο τις επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, ως απόδειξη για την εξαιρετική πρόταση αξίας που προσφέρει η Ελλάδα, ξέρω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Κοιτάζοντας το μέλλον, βλέπω την τεχνολογία, την ενέργεια, την εκπαίδευση και τον τουρισμό ως τους κύριους τομείς όπου μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις που με τη σειρά τους δημιουργούν υψηλής ποιότητας, βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Kαθώς η Ελλάδα εφαρμόζει το εθνικό της σχέδιο για την κλιματική αλλαγή και επενδύει στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού της δικτύου, oι ευκαιρίες για την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση θα αυξηθούν. Εχουμε ηγετικές εταιρείες από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται ήδη σε αυτόν τον τομέα, όπως η 547 Energy, η Oracle και η Tesla, με άλλες να ακολουθούν. Υπάρχει επίσης έντονο ενδιαφέρον και δυνατότητες για επενδύσεις στον τομέα της υγείας και των βιοφαρμακευτικών προϊόντων, εφόσον πραγματοποιηθούν οι σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

Τέλος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχουμε ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, οι οποίες μεταφέρουν αριθμό ρεκόρ αμερικανών τουριστών. Βλέπουμε ήδη φέτος τον θετικό αντίκτυπο των αμερικανών τουριστών και συναφών τουριστικών επενδύσεων, όπως για παράδειγμα από αμερικανικές αλυσίδες ξενοδοχείων.

Δεν πρόκειται απλώς για σπουδαία νέα για τις οικονομίες και των δύο χωρών, αλλά αυτές οι επισκέψεις και οι επενδύσεις οδηγούν και ενισχύουν περαιτέρω κα τους αξιοσημείωτους δεσμούς και τις κοινές αξίες των λαών μας.

Αποτελεί η Ελλάδα στρατηγικής σημασίας σύμμαχο για τις ΗΠΑ και ποιος ο ρόλος της στην περιοχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα βασικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Η Ελλάδα είναι ηγέτις, χτίζει γέφυρες και στρατηγικές συνεργασίας για σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα.

Η αμυντική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και εργαζόμαστε καθημερινά για να την αναπτύξουμε ακόμη περαιτέρω.

Αυτή η σχέση δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Είναι σημαίνουσα για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα. Η συνεργασία μας ισχυροποιεί το ΝΑΤΟ. Η σχέση ασφαλείας ανάμεσα στις χώρες μας δεν αφορά μόνον το υλικό. Πρόκειται για μια δέσμευση για μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και δημοκρατικές αξίες που ενώνουν τις χώρες μας για περισσότερα από 200 χρόνια.

Η πιο πρόσφατη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) επεκτείνει τη συνεργασία μας και δίνει τη δυνατότητα στις χώρες μας να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν, μέσω ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και τη δημοκρατία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής των κυρώσεων και της ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειας. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατά την ιστορική του ομιλία σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η ενότητα και η σταθερή αποφασιστικότητά μας είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ.

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας και στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία;

Η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και η συνεργασία μας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Η Ελλάδα θα διαδραματίσει βασικό ρόλο ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, και αυτός είναι ένας ρόλος που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετά χρόνια. Η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί.

Βραχυπρόθεσμα, το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία ενδιαφέρονται ήδη να λάβουν φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού LNG, και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα υποστηρίζοντας τις ανάγκες της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο μετά την εργαλειοποίηση των προμηθειών της Gazprom από τη Ρωσία, αποτελούν απόδειξη της σημασίας της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αφού τεθεί σε λειτουργία ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, ακολουθήσει η Αλεξανδρούπολη το 2023, και κατασκευαστεί η διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Η Ελλάδα θα καταστεί επίσης σημαντικό σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και τους περιφερειακούς μας εταίρους ώστε να παραδώσουμε αυτό το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και φθηνότερα, με τρόπο που δεν θα μας αφήσει μακροπρόθεσμα με λανθάνουσες υποδομές.

Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι περιφερειακή ηγέτιδα στην ενεργειακή μετάβαση. Πέρα από τη δική της εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ελλάδα θα καταστεί ένα πολύ σημαντικό σημείο διέλευσης για ΑΠΕ από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έργα όπως η διασύνδεση EuroAsia και η προτεινόμενη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Με τις υπάρχουσες και προγραμματισμένες συνδέσεις της με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανίων και της Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρίσκεται στη βέλτιστη θέση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ελλάδα για να υποστηρίξουν αυτή τη φιλοδοξία σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα μέσω της ομάδας εργασίας 3+1, όπου ηγούμαστε της ομάδας εργασίας για τις ΑΠΕ, και υποστηρίζοντας επενδύσεις από εταιρείες όπως η 547 Energy στον αιολικό τομέα και η Advent Technologies στον τομέα του υδρογόνου.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με αναφορά στη σταθερότητα στο Αιγαίο μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν ήταν μήνυμα στις τουρκικές προκλήσεις;

Αυτή είναι μια στιγμή που χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και πειθαρχημένη ηγεσία. Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Αυτή είναι η σταθερή θέση των ΗΠΑ, την οποία και υπογράμμισε ξανά ο πρόεδρος Μπάιντεν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα και περήφανος για την ελληνική καταγωγή σας. Αλλάζει αυτό τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα και μπορεί να επηρεάσει τη στάση σας;

Θα έλεγα ότι οι ελληνικές μου ρίζες εμπλουτίζουν σίγουρα την οπτική μου. Είμαι απίστευτα ευγνώμων στους γονείς μου που με έμαθαν να μην ξεχνώ ποτέ τα ελληνικά ιδεώδη της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω απ’ όλα το φιλότιμο. Μαζί με τη δημοκρατία, πιστεύω ότι αυτές οι αξίες είναι από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο.

Αυτές τις αξίες οι χώρες μας τις μοιράζονται στενά και εμπνέονται από αυτές. Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή. Βιώνουμε στιγμές σε αυτήν την αξιοσημείωτη συμμαχία όπου οι στρατηγικές προτεραιότητες που μας ενώνουν συμπίπτουν κατά περίπου 100%, καθώς συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024