Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος οι πρόωρες κάλπες αλλά σε... εκλογική ετοιμότητα τα κόμματα - Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο

Τέλος οι πρόωρες κάλπες αλλά σε… εκλογική ετοιμότητα τα κόμματα – Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο

Παραμένει στο συρτάρι του Μαξίμου το σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να βρίσκονται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα το Σεπτέμβριο

Η τελευταία τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη με την οποία ο πρωθυπουργός θέλησε με κατηγορηματικό τρόπο να βάλει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές  δεν φαίνεται να πείθει τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κινούνται με την δυναμική της εκλογολογίας του προηγούμενου διαστήματος και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Στο συρτάρι

Την ίδια στιγμή, η κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ουσιαστικά την άνοιξη του 2023, σε συνδυασμό με τη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών, προεξάρχοντος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ότι η απλή αναλογική αποτελεί βόμβα για την κυβερνητική σταθερότητα, τροφοδοτούν μια συζήτηση για νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο, κάτι που το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση το διέψευδε.

Διαβάστε επίσης Εκλογές: Γιατί αποφάσισε να «παγώσει» τα σενάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επισήμως ούτε τώρα υπάρχει τέτοιο θέμα αν και οι πληροφορίες θέλουν το θέμα αυτό να μην είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά βρίσκεται στο συρτάρι του Μαξίμου. Κοινώς το θέμα αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν φαίνεται με τα ως τώρα δεδομένα να μην έχει κλείσει οριστικά.

«Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει σταθερή διακυβέρνηση και απόλυτη υπευθυνότητα, ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιων κρίσεων και προκλήσεων. Η απλή αναλογική, την οποία με ιδιοτελή κομματικά κριτήρια εισήγαγε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να δώσει μια διακυβέρνηση με σταθερότητα και διάρκεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές σε συνέντευξή του στη RealNews.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη και καμία προετοιμασία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ εκτίμησε ότι την άνοιξη του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πιο ισχυρός πολιτικά και μίλησε για αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης Εκλογές: Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για εξασφάλιση αυτοδυναμίας

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα για το Σεπτέμβριο

Πάντως από τη μεριά της η αντιπολίτευση κινείται με τη λογική των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και ως εκ τούτου εφόσον το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση είχε ανοίξει η συζήτηση για εκλογές προετοιμάζεται ώστε να είναι έτοιμη όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Ειδικά σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του που ήταν να βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα το Σεπτέμβριο. Μάλιστα την ερχόμενη Τρίτη θα διοργανώσει εκδήλωση – γιορτή για τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Από την Κουμουνδούρου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι η προεκλογική καμπάνια συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις ώστε το Σεπτέμβριο να βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα ενεργοποιώντας τα πάνω από 150.000 μέλη που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Ενώ μέχρι τέλη Ιουλίου στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων.

Καχυποψία

Ενδεικτικό της καχυποψίας που υπάρχει σε ότι αφορά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας είναι τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές και, αντί οι υπουργοί του να ασχολούνται με την ακρίβεια που μαστίζει τον ελληνικό λαό, μαζεύουν ψήφους στις περιφέρειές τους», ενώ «οι βουλευτές του δίνουν ημερομηνίες (σ.σ. εκλογών)» και πρόσθεσε πως ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαψεύδει τις εκλογές, ανακοινώνει υποψήφιους από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε θέση μάχης

Για εκλογική ετοιμότητα μιλούν και στον Περισσό και μάλιστα σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι «η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε επίσης ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές και καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενόψει μιας πιθανής προκήρυξης εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα. Απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις και προβληματισμούς αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τη σταθερή, συνεπή, έντιμη δύναμη, που μπαίνει επικεφαλής του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα πάλης, σε όλη την Ελλάδα, για το ευτυχισμένο σήμερα και αύριο του λαού και της νεολαίας μας».

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024