Οι υποψήφιοι με ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες έχουν μεγάλη ζήτηση για πολλούς διαφορετικούς τύπους θέσεων εργασίας.

Ομως, τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες και γιατί είναι τόσο σημαντικές;

Οι ήπιες δεξιότητες είναι τα διαπροσωπικά χαρακτηριστικά που χρειάζεστε για να πετύχετε στον εργασιακό χώρο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζεστε και σχετίζεστε με τους άλλους – με άλλα λόγια, οι ανθρώπινες δεξιότητες.

Τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες;

Οι ήπιες δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που σας επιτρέπουν να ενταχθείτε σε έναν εργασιακό χώρο. Περιλαμβάνουν την προσωπικότητα, τη στάση, την ευελιξία, τα κίνητρα και τους τρόπους σας.

Οι ήπιες δεξιότητες είναι τόσο σημαντικές που συχνά αποτελούν τον λόγο για τον οποίο οι εργοδότες αποφασίζουν αν θα κρατήσουν ή θα προαγάγουν έναν εργαζόμενο.

Οι ήπιες δεξιότητες διαφέρουν από τις σκληρές δεξιότητες (γνωστές και ως τεχνικές δεξιότητες), οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Αυτές είναι συχνά πιο μετρήσιμες και πιο εύκολο να τις μάθετε από τις ήπιες δεξιότητες.

Μια σκληρή δεξιότητα για έναν ξυλουργό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η ικανότητα χειρισμού ενός ηλεκτρικού πριονιού ή η χρήση τετραγώνων διαμόρφωσης. Μια ήπια δεξιότητα θα μπορούσε να είναι η ικανότητα του ξυλουργού να επικοινωνεί αποτελεσματικά με συναδέλφους και πελάτες.

  • Σημαντικό: Ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση, χρειάζεστε τουλάχιστον κάποιες κοινωνικές δεξιότητες.

Για να πετύχετε στην εργασία σας, πρέπει να τα πηγαίνετε καλά με όλους τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράτε, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών, των συναδέλφων, των πελατών, των προμηθευτών, των πελατών και οποιουδήποτε άλλου επικοινωνείτε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Αυτοί είναι οι τύποι δεξιοτήτων που εκτιμούν όλοι οι εργοδότες.

Οι εργοδότες θέλουν εργαζόμενους που είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με άλλους. Αυτές οι δεξιότητες είναι επίσης πολύ δύσκολο να διδαχθούν, οπότε οι εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν ότι οι υποψήφιοι για εργασία διαθέτουν ήδη τις κοινωνικές δεξιότητες για να είναι επιτυχημένοι.

Οι top δεξιότητες

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις σημαντικότερες κοινωνικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες.

Αναπτύξτε αυτές τις δεξιότητες και δώστε έμφαση σε αυτές στις αιτήσεις εργασίας, στα βιογραφικά σημειώματα, στις συνοδευτικές επιστολές και στις συνεντεύξεις.

Επικοινωνία

Πόσο καλά επικοινωνείτε; Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι σημαντικές σχεδόν σε κάθε εργασία. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με ανθρώπους στη δουλειά σας, είτε πρόκειται για πελάτες, είτε για πελάτες, είτε για συναδέλφους, είτε για εργοδότες, είτε για προμηθευτές. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να μιλάτε με σαφήνεια και ευγένεια με τους ανθρώπους αυτοπροσώπως, μέσω τηλεφώνου και γραπτώς.

Πιθανόν θα πρέπει επίσης να είστε καλός ακροατής. Οι εργοδότες θέλουν εργαζόμενους που μπορούν όχι μόνο να επικοινωνούν τις δικές τους ιδέες, αλλά και να ακούν με ενσυναίσθηση τους άλλους. Η ακρόαση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα στις θέσεις εργασίας εξυπηρέτησης πελατών.

Κριτική σκέψη

Όποια κι αν είναι η θέση εργασίας, οι εργοδότες θέλουν υποψηφίους που μπορούν να αναλύουν καταστάσεις και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Είτε εργάζεστε με δεδομένα, είτε διδάσκετε φοιτητές, είτε επισκευάζετε ένα σύστημα θέρμανσης στο σπίτι, πρέπει να είστε σε θέση να κατανοείτε τα προβλήματα, να σκέφτεστε κριτικά και να επινοείτε λύσεις. Οι δεξιότητες που σχετίζονται με την κριτική σκέψη περιλαμβάνουν τη δημιουργικότητα, την ευελιξία και την περιέργεια.

Ηγεσία

Αν και δεν είναι κάθε θέση εργασίας ηγετική, οι περισσότεροι εργοδότες θα θέλουν να γνωρίζουν ότι έχετε την ικανότητα να λαμβάνετε αποφάσεις όταν πρέπει και ότι μπορείτε να διαχειρίζεστε καταστάσεις και ανθρώπους.

Η ικανότητα να αναλαμβάνετε δράση σε μια δύσκολη κατάσταση και να βοηθάτε στην επίλυσή της είναι κάτι που οι εργοδότες αναζητούν στους υποψήφιους υπαλλήλους.

Θετική στάση

Οι εργοδότες πάντα αναζητούν άτομα που έχουν θετική παρουσία στο γραφείο. Θέλουν εργαζόμενους που θα είναι φιλικοί προς τους άλλους, πρόθυμοι να εργαστούν και γενικά ευχάριστοι. Το να μπορείτε να διατηρείτε θετική την ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον εργασίας με γρήγορους ρυθμούς και υψηλό στρες.

Ομαδικό πνεύμα

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν υποψηφίους που μπορούν να συνεργαστούν καλά με άλλους.

Είτε συμμετέχετε σε ομαδικά πρότζεκτ είτε σε συναντήσεις του τμήματος, θα πρέπει να μπορείτε να συνεργάζεστε αποτελεσματικά με τους ανθρώπους γύρω σας. Πρέπει να είστε σε θέση να συνεργάζεστε με τους άλλους, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε πάντα.

Ορισμένες δεξιότητες που σχετίζονται με την ομαδική εργασία περιλαμβάνουν την ικανότητα να διαπραγματεύεστε με άλλους, να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε τη διαφορετικότητα σε μια ομάδα. Ένα ακόμα προσόν είναι η ικανότητα να είστε δεκτικοί στις επισημάνσεις των άλλων και να τις εφαρμόζετε στη δουλειά σας.

Αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης

Το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει γνώση αλλά και soft skills. H καθοδήγηση από τους καθηγητές, τα ατομικά και ομαδικά projects, οι πολλές φοιτητικές δραστηριότητες –η οργάνωση σε clubs και συλλόγους– βοηθούν τους νέους να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη καθώς και δεξιότητες που δεν φαντάζονταν ότι διαθέτουν: αυτοπεποίθηση, ηγετικό πνεύμα, άνεση στην επιχειρηματολογία, πράγματα που ολοκληρώνουν τον φοιτητή ως προσωπικότητα και θα του φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

Parallel Studies Program

Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών

Τι είναι: Το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πρώτο το Deree – The American College of Greece το 2011.

To πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree είτε για ένα ακόμη πλήρες πτυχίο (major), είτε για μία υποειδίκευση (minor), δηλαδή έναν κύκλο 6-7 μαθημάτων, από ένα σύνολο 38 ακαδημαϊκών προγραμμάτων (majors) και 58 minors που προσφέρονται στο Deree.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής Νομικής ή σχολών του Πολυτεχνείου μπορεί να σπουδάσει παράλληλα Marketing στο Deree, ή ένας φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να πάρει από το Deree πτυχίο Ψυχολογίας. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι, όσες οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε φοιτητή.

Τα οφέλη

·         Η συνδυασμένη γνώση και η έκθεση και στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα (αμερικανικό και ελληνικό μοντέλο σπουδών) εφοδιάζει τον φοιτητή με ικανότητες που βοηθούν την ένταξή του στην αγορά εργασίας τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

·        Διεθνές περιβάλλον σπουδών, με επίσημη γλώσσα τα αγγλικά και φοιτητές από πάνω από 70 χώρες.

·        Ευέλικτο ωράριο μαθημάτων, ώστε οι φοιτητές να είναι συνεπείς με τις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

·         Δυνατότητα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (credits) από το δημόσιο πανεπιστήμιο στο Deree με αναγνώριση μαθημάτων, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια φοίτησης και επισπεύδοντας την απόκτηση 2 πτυχίων σε 4 χρόνια.

·         Ένα ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης, ύψους 6,1 εκ. ευρώ για το 2022-23, που προσφέρει βοήθεια σε πάνω από 90% των αιτούντων.

·         Πτυχίο με διπλή πιστοποίηση, από τον αμερικανικό οργανισμό NECHE, που πιστοποιεί πανεπιστήμια όπως το Harvard, Boston, Tufts, και άλλα, καθώς και του βρετανικού Open University (OU).

·         Πρόσβαση σε μοναδικές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και διεθνώς, είτε φοιτώντας για ένα διάστημα σε επώνυμα, έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού είτε απασχολούμενοι σε πολυεθνικούς ομίλους και εταιρείες στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης.

·         Συμβουλευτικές υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, που παρέχονται από το Γραφείο Καριέρας (Office of Career Services του Deree), με στόχο τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού ή και επαγγελματικού κλάδου αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκθέσεις και διάφορα business events.

·         Yποτροφίες μέσω του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Επιλέγοντας μία υποειδίκευση (minor) στο Deree, οι αριστούχοι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων μπορούν να διεκδικήσουν μία υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στόχος του προγράμματος, ακόμα περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καθώς και σε ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

To Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών σε αριθμούς

Το 2021, το Deree δέχτηκε στο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών φοιτητές από τις εξής κορυφαίες σχολές:

  • ΕΚΠΑ: Ιατρική, Νομική, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ψυχολογία
  • ΕΜΠ:  Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
  • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Πανεπιστήμιο Πειραιά: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

·         Συνολικά 1.148 παράλληλοι φοιτητές φοίτησαν στο Deree για το 2021

·         Το 90% αυτών των φοιτητών έλαβαν κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση για το 2021