Χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, οι ασθένειες θερίζουν όσους επέζησαν από τους βομβαρδισμούς.

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη για όσους επέζησαν του σφοδρού βομβαριδσμού.

Μόλις το 3% των κατοίκων της Μαριούπολης έχουν πρόσβαση σε νερό, σύμφωνα με τον σύμβουλο του δήμαρχου της πόλης, Πέτρο Αντριουσένκο.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Άνθρωποι πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων στη Μαριούπολη

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να παίρνουν νερό από παντού, «ακόμα και από τα φρεάτια λυμάτων», είπε ο Αντριουσένκο.

Δεν υπάρχουν γιατροί στην πόλη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα.

Ελλειψη φαρμάκων

Στην περιοχή του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων οι κάτοικοι της Μαριούπολης πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης και του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Η ζωή στην Μαριούπολη μετά την κατάληψή της από τους Ρώσους

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, «οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου και δεν μπορούν να περιμένουν πότε οι κατακτητές θα φέρουν φάρμακα, η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Επί δύο και πλέον μήνες οι Ρώσοι και οι συνεργάτες τους, οι αυτοανακυρηχθείσες αρχές της Μαριούπολης, μπλοκάρουν τη φυσιολογική πρόσβαση των κατοίκων στο πόσιμο νερό, στην επάρκεια αγαθών και φαρμάκων».

Ακρωτηριασμός

«Χθες σ’ έναν υγιή αθλητή, με ύψος δύο μέτρα και βάρος 120 κιλά, του ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια. Μετά το στρες που έζησε εξαιτίας των εχθροπραξιών, υπέστη κρίση ινσουλίνης. Εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων φαρμάκων στην πόλη και της ιατρικής περίθαλψης έγινε ένας ανάπηρος.

Και αυτό δεν είναι σπάνιο περιστατικό. Αντί να του παρασχεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ακρωτηρίασαν τα άκρα. ‘Γρήγορες αποφάσεις’, οι οποίες καθιστούν τους κατοίκους της Μαριούπλης ανάπηρους και τους σκοτώνουν», έγραψε ο Μποϊτσένκο.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη και την γενοκτονία των κατοίκων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει το πάν για να υπάρξει βοήθεια στους κατοίκους της Μαριούπολης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr