Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών συνιστούν απειλή

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών συνιστούν απειλή

Η ΠτΔ υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό.

«Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη μετά το 1945. Ο ρεβανσισμός, ο αλυτρωτισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων είναι ο πόλεμος».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σεκαλλαροπούλου επέλεξε να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Economist που ξεκίνησε την Τρίτη στην Αθήνα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και με το βλέμμα στην Τουρκία, η Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών συνιστούν σήμερα όπως και πάντα απειλή για σύγχρονες δημοκρατίες που έχουν επιλέξει το δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου».

Η ΠτΔ υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό. Όπως είπε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε δίπλα μας βαρβαρότητα του πολέμου, ενώ ζούμε εικόνες βομβαρδισμών, αποτρόπαιων εγκλημάτων και προσφυγιάς.

Σακελλαροπούλου σε Ζελένσκι: Είμαστε μαζί σας

«Βλέπουμε τη γενναιότητα του λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα, τις αξίες και την ελευθερία του», σημείωσε η Κατερίνα Σεκαλλαροπούλου, υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Ελλήνών για τον αγώνα του ουκρανικού έθνους, «είμαστε μαζί σας» είπε.

Η ΠτΔ υπογράμμισε και την ενότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία απάντησε στις εξελίξεις η ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή εξέπληξε. Αναφέρθηκε τόσο στις κυρώσεις όσο και στην ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία.

Διεμήνυσε δε ότι η ΕΕ είναι μία δικαιοκρατούμενη Ένωση, στην οποία «πιστεύουμε στην ισχύ του δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού» και για αυτό η Ευρώπη ήταν «από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας». Υπέρ όπως είπε της «υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας ενός δημοκρατικού κράτους».

Ο λαός της Ουκρανίας καταβάλλει φόρο αίματος στο όνομα ελευθερίας

Η εισβολή Ουκρανία αφύπνισε Ευρώπη και Δύση σημείωσε η Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η Ευρώπη ενισχύεται και στρατιωτικά. Επεσήμανε ότι δόθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, ενώ επιβεβαιώθηκε η πορεία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο λαός της Ουκρανίας καταβάλλει φόρο αίματος στο όνομα ελευθερίας και ευρωπαϊκού ιδέωδους, τόνισε η Σακελλαροπούλου και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να επεκτείνει την αλληλεγγύη της σε όσους θέλουν να ζήσουν με την αλληλεγγύη της.

Ζελένσκι: Η Ρωσία χρησιμοποιεί δύναμη της καιροσκοπικά για να επιτεθεί στη δημοκρατία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του, που παρενέβη στο συνέδριο διαδικτυακά, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του πολέμου αλλά και της κρίσης του κόστους ζωής που τον συνοδεύει. Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί κρίση σε όλες τις χώρες.

«Έχουμε μία χώρα που στράφηκε εναντίον του γείτονα της και ερώτημα είναι αν όντως δημιουργεί κρίση όχι μόνο για το γείτονα της στον οποίο επιτίθεται αλλά και για τους υπόλοιπους και η απάντηση είναι ναι, γιατί επηρεάζει τους πάντες» ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.

Επεσήμανε τον πυρηνικό κίνδυνο και τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι στην Ευρώπη όλοι θα ζήσουμε σε ασφάλεια τα Βαλκάνια παρέμεναν εκτός αυτής της ασφάλειας και αυτό καταδείχθηκε περίτρανα με εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί δύναμη της καιροσκοπικά για να επιτεθεί στη δημοκρατία, σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ενότητα και ασφάλεια.

Περισσότερη ενότητα στην Ευρώπη και ασφάλεια είναι η απάντηση απέναντι σε όλους

Περισσότερη ενότητα στην Ευρώπη και ασφάλεια είναι η απάντηση απέναντι σε όλους όσους προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν, επεσήμανε ο Ζελένσκι.
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας είπε ότι η Ευρώπη είναι σε πόλεμο σε αυτό τον τομέα καθώς οι χειρισμοί της Ρωσίας πυροδοτούν τον πληθωρισμό, και μέσω αυτών επιχειρείται να ασκηθεί πίεση παντού από τη Μόσχα. Ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερη ενότητα από όλους για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία. Η οποία όπως είπε επιτίθεται σε αυτούς που χρειάζονται προστασία.

Η αντίσταση του λαού της είναι υπέρ όλης της Ευρώπης.

Δήλωσε ευγνώμων για τη συμπαράσταση στην Ουκρανία και τόνισε ότι η αντίσταση του λαού της είναι υπέρ όλης της Ευρώπης. Μίας Ευρώπης που είναι πιο ενωμένη από ποτέ.
Αναγνώρισε ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία προκαλεί ενεργειακή και επισιτιστική κρίση η οποία όπως ανέφερε αν δεν μας καταστρέψει θα μας βγάλει πιο δυνατούς, ασφαλείς και συνδεδεμένους.

Η Μόσχα δεν περίμενε αυτή την αντίσταση από την Ουκρανία

Ζούμε τις εξελίξεις μέρα – μέρα ανέφερε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν περίμενε αυτή την αντίσταση από την Ουκρανία. «Η κοινωνία μας ευγνώμων στους εταίρους, προσβλέπουμε σε αύξηση βοήθειας» τόνισε. «Η πίεση, διπλωματική και όποια άλλη μπορεί να πιέσει τη Ρωσία να αναζητήσει πραγματικά την ειρήνη και πρέπει όλοι να ευχόμαστε να γίνει» ανέφερε.

Ζήτησε δε οι κυρώσεις να υιοθετηθούν από όλους καθώς αυτό θα είναι πιο σκληρό για τη Ρωσία. Και όπως είπε δεν θα αφορούν μόνο Ουκρανία αλλά την καταπάτηση διεθνούς δικαίου.

Μάγια Σάντου: Κάποιοι έπρεπε να αποδεχθούμε τη νέα πραγματικότητα

Η Μάγια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας, από την πλευρά της τόνισε ότι ο κόσμος άλλαξε σε πέντε μήνες. «Κάποιοι έπρεπε να αποδεχθούμε τη νέα πραγματικότητα αμέσως κάποιοι άλλοι ήταν σε άρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε οι κανόνες για παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια βρίσκονται υπό απειλή και η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι υπό διαμόρφωση.

Η Ευρώπη γίνεται πιο ισχυρή ενωμένη και ανθεκτική

Η Σάντου μίλησε για την ανθρωπιστική καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, για τους χιλιάδες αμάχους θύματα, καθώς και για τους γιους και πατεράδες που πολεμούν για «το δικαίωμα της χώρας τους να υφίσταται». «Η τραγωδία της Ουκρανίας η μεγαλύτερη του αιώνα» ανέφερε η πρόεδρος της Μολδαβίας και σημείωσε ότι συντελείται μία ανθρωπιστική καταστροφή, μία παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη και τροφοδοτεί με ανασφάλεια όλο τον κόσμο.

Είναι ανάγκη να παραμείνουμε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να τηρήσουμε την τάξη του διεθνούς δικαίου, διεμήνυσε και ζήτησε να υπάρξει προσπάθεια ώστε οι πολίτες να μην φτάσουν να επιλέξουν μεταξύ τρόπου ζωής και αξιών τους.

Η Ευρώπη γίνεται πιο ισχυρή ενωμένη και ανθεκτική και πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και απέναντι στην επιθετικότητα, διεμήνυσε.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024