Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Ιτέα: Στάχτη 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτακτης - Κάηκαν υπεραιωνόβια δέντρα στην Άμφισσα

Φωτιά στην Ιτέα: Στάχτη 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτακτης – Κάηκαν υπεραιωνόβια δέντρα στην Άμφισσα

Τι άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά

Tην αποτίμηση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Φωκίδα επιχειρεί η πυροσβεστική και οι τοπικές αρχές την ώρα που η γη ακόμα καπνίζει και οι λιγοστές εστίες φωτιάς σιγοκαίoυν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η εκτίμηση για την Ιτέα είναι ότι έχουν καταστραφεί 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης (ελαιόδενδρα επί συνολικής έκτασης του Ελαιώνα της Άμφισσας 55.000 στρέμματα) και περίπου 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης.

«Μαζεύτηκε χθες η κατάσταση λίγο πριν τη δύση του ηλίου με τα εναέρια μέσα, με τις επίγειες δυνάμεις διασώθηκαν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις πέριξ της Ιτέας, μέχρι τις 3.30 το πρωί ο μεγάλος κίνδυνος έχει αποφευχθεί. Σήμερα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα. Υπάρχουν μικροεστίες, πολύ σύντομα θα κλείσει και αυτό, αλλά δυστυχώς θα μείνουν ανοιχτές οι πληγές από άλλη μια ακόμα φωτιά στον παραδοσιακό μας ελαιώνα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλης.

Κάηκαν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μεγάλο θύμα της καταστροφής είναι ο ελαιώνας της Άμφισσας, με τα αιωνόβια δέντρα, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές στα δέντρα. Οι φλόγες έχουν υποχωρήσει αλλά οι ελιές «έχουν κουφώσει» όπως λένε οι πυροσβέστες, γεγονός που σημαίνει ότι θα καίνε για πέντε μέρες ακόμα.

Για το θέμα που θα επηρεάσει το φυτικό κεφάλαιο της χώρας μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ επισημαίνοντας ότι «ο ελαιώνας της Άμφισσας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Δελφικού Τοπίου».

Σύμφωνα με τον ειδικό «ο ελαιώνας της Άμφισσας έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομίας από την Ουνέσκο γιατί είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση συνεχόμενος ελαιώνας της χώρας. Είναι πάνω από 55.000 στρέμματα, με 1.200.000 ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία είναι υπεραιωνόβια».

Χάθηκαν μοναδικοί γενότυποι ελιάς

Η καταστροφή είναι μεγάλη τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε χάσει μοναδικούς γενότυπους (κλώνους ελιάς) που υπήρχαν από παλιά και προσέδιδαν μια ανθεκτικότητα στον καρπό της ελιάς, γεγονός που τον έκανε μοναδικό».

Συμπληρώνοντας τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δασολογίας θα πρέπει να περιμένουμε για να αποτιμήσουμε τη ζημιά.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024