Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντίνα Κώνστα: Από το χρωματοπωλείο στην Επίδαυρο

Ντίνα Κώνστα: Από το χρωματοπωλείο στην Επίδαυρο

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στο κοινό η είδηση του θανάτου της ταλαντούχας ηθοποιού, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η αγαπημένη ηθοποιός τον τελευταίο καιρό νοσηλεύονταν σε ίδρυμα της Αθήνας με άνοια, από την οποία έπασχε τα τελευταία χρόνια. Πριν από έναν χρόνο, η ηθοποιός αποφάσισε με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωναϊού να φύγει από την Αθήνα και το διαμέρισμά της στο Παγκράτι και να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος εκτός Αττικής.

Η Nτίνα Κώνστα γεννήθηκε στη Σάμο στις 31 Δεκεμβρίου 1938. Ήταν το δεύτερο κορίτσι της οικογένειας. Έχασε τον πατέρα της λίγους μήνες αφού γεννήθηκε. Ήταν φύση επαναστατική από μικρό παιδί και δεν της άρεσαν ούτε οι σχολικές εορτές, ούτε ήθελε να λέει ποιήματα και την ενοχλούσε οτιδήποτε ήταν υποχρεωτικό. Αρχικά, αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογράφος, μια δουλειά που δεν θα είχε ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης: Ντίνα Κώνστα: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός

Ωστόσο, ο θείος της που θα πλήρωνε τις σπουδές της σε σχολή δημοσιογραφίας στις Βρυξέλλες άλλαξε γνώμη, διότι πίστευε πως η δημοσιογραφία είναι τυχοδιωκτικό επάγγελμα και δεν αρμόζει για γυναίκες.

Η μητέρα της ήθελε να παντρευτεί και να δουλέψει ως τραπεζικός υπάλληλος, αλλά η ίδια το θεώρησε καταδίκη και αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Η αγάπη της για τις τέχνες

Σπούδασε υποκριτική κρυφά από τους γονείς της και μάλιστα δούλευε σε εταιρία χρωμάτων για να πληρώνει τα δίδακτρα της Δραματικής Σχολής Κωστή Μιχαηλίδη. Καθηγήτρια της ήταν η Μαίρη Αρώνη.

Τα πρώτα χρόνια στη σχολή της έδιναν μόνον δραματικούς ρόλους, γιατί ταίριαζε με το δραματικό της πρόσωπο.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965.

Ασχολήθηκε κυρίως με το ελεύθερο θέατρο, ενώ δούλεψε 7 χρόνια στο Εθνικό. Συμμετείχε σε παραστάσεις που ανέβηκαν στο Ηρώδειο και στο Εθνικό αλλά ως αντισυμβατική προσωπικότητα προτίμησε το ελεύθερο θέατρο.

Η τηλεόραση και το θέατρο 
Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Η πρώτη της συμμετοχή ήταν η σειρά «Μια φορά και έναν καιρό» το 1976, στην ΕΡΤ.

Ακολούθησαν οι:  Έρωτας και επανάσταση (1978-1979), Ο συμβολαιογράφος (1979), Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα (1980), Για την τιμή και το χρήμα (1980), Οι Άθλιοι των Αθηνών (1981), Ο Κίτρινος Φάκελος (1981), Οι Φρουροί της Αχαίας( 1981), Ο καπιταλιστής (1982), Το μινόρε της Αυγής ( 1982- 1984), Η Κυρία Κούλα (1983), Χατζημανουήλ (1983), Υπάλληλοι, Προς Οφρύνιο, Η Γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), Φρουτοπία (1985), Η αλεπού και ο μπούφος (1987), Το σπίτι της θείας, Σιγά η πατρίδα κοιμάται (1988), Ασημίνα Λαϊου, Το φεγγάρι των Ξενιτεμένων (1989).

Στο θέατρο συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Στέφανο Ληναίο, Σταμάτη Φασουλή, Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες» το 1991, το Σοϊ μας το 1992, το «Δις Εξαμαρτείν» το 1993. Ωστόσο, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό για την ερμηνεία της ως Ντένη Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι».

Η τελευταία τηλεοπτική σειρά που συμμετείχε ήταν τα Χρυσά Κορίτσια στην ΕΤ1, το 2009.

Σε συνέντευξη της είχε πει ότι οι κωμικοί ρόλοι είναι επικίνδυνοι γιατί μπορεί εύκολα να γίνεις γελοίος.

Σημαντική στιγμή στη θεατρική της καριέρα, η παράσταση «Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» που αφορούσε τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου.

Ο γάμος που δεν έγινε ποτέ και η πολιτική 

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση του γάμου.

Η Ντίνα Κώνστα έχει εκφράσει ανοιχτά τις πολιτικές της απόψεις, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στις Ευρωεκλογές του 1999, στις βουλευτικές εκλογές του 2000, και στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Η εμπλοκή της με την πολιτική ήταν εξαιτίας της πολύ στενής σχέσης της με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 9000 ψήφους, για μια θέση που έτσι κι αλλιώς πήγαινε στον αρχηγό του κόμματος.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024