Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέροχα κιμονό «ποζάρουν» σε έκθεση στη Νέα Υόρκη

Υπέροχα κιμονό «ποζάρουν» σε έκθεση στη Νέα Υόρκη

Η έκθεση «Kimono Style: The John C. Weber Collection» ολοκληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου 2023 στο ΜΕΤ.

Είναι σαφές ότι στην αφιερωμένη στο κιμονό νέα έκθεση που φιλοξενείται στις ιαπωνικές αίθουσες του Metropolitan Museum of Arts (MET) στη Νέα Υόρκη ο επισκέπτης δεν βλέπει απλά και μόνον ρούχα αλλά τέχνη σε μεταξένιο και χρυσό νήμα.

Στην έκθεση «Kimono Style: The John C. Weber Collection» εκτίθενται πάνω από 60 κιμονό. Και όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η Monica Bincsik, βοηθός επιμελήτρια για ιαπωνικές διακοσμητικές τέχνες στο Met, «το κιμονό, για αιώνες, χρησίμευε ως ταμπλό για να περιγράφεις και καταγράφεις πάνω του τις ιστορίες των γυναικών. Η ποικιλία των μοτίβων και των χρωμάτων και οι συχνά μεταβαλλόμενες τάσεις αποκαλύπτουν πολλά για την Ιαπωνική κουλτούρα και κοινωνία».

Κάποια από τα κιμονό που εκτίθενται είναι αριστουργήματα της Op Art, τα οποία ήρθαν στο φως γενιές πριν από την εμφάνιση του καλλιτεχνικού κινήματος. Σε άλλα, απεικονίζονται μύθοι ή ματιές στην καθημερινότητα· τα πάντα με λαβυρινθώδες κέντημα.

Σηματοδοτούν στάτους και ισχύ. Η περίοδος Edo είναι αυτή που αντιπροσωπεύεται περισσότερο στην έκθεση, αλλά παρουσιάζονται κιμονό και από πιο σύγχρονες περιόδους. Εκτίθενται επίσης επιτοίχιοι πάπυροι, wood-block prints και άλλα αντικείμενα ένδυσης, τέχνης καθώς και αντίκες.

Το κιμονό στην ιστορία της τέχνης

Η έκθεση δεν εξαντλείται εδώ: το Costume Institute του Met συνεισφέρει την οπτική μόδας, με κάποιες κρεασιόν Ιαπώνων και Δυτικών ντιζάινερ εμπνευσμένες από το κιμονό.

Το bomber jacket για παράσταση καμπούκι που δημιούργησε το 1993 ο Kansai Yamamoto είναι νεύμα στη με κέντημα αφήγηση ιστοριών των παραδοσιακών κιμονό.

Το μαύρο βαμβακερό παλτό του 1983 του Yohji Yamamoto είναι μια σπουδή σε σχέση με το κιμονό.

Στο μεσουράνημά τους, οι Alexander McQueen και John Galliano παρουσίασαν πολλά δικά τους «κιμονό», στέλντας τα μοντέλα τους να βαδίσουν στην πασαρέλα ως γκέισες.

Ο Galliano είναι παρών με ένα εντυπωσιακό φόρεμα για τον οίκο Maison Margiela σε κρεμ χρώμα με μια κορδέλα σαν όμπι πίσω, σε μπλε ρουαγιάλ. Το κείμενο για την έκθεση εξηγεί ότι ένα σύνολο του McQueen του 1988 εκτίθεται «επειδή τα μανίκια που κρέμονται και συνδέονται πίσω φέρνουν στον νου τα μακριά μανίκια του φουρισόντε, του επίσημου κιμονό για ανύπαντρες γυναίκες».

Η έκθεση «Kimono Style: The John C. Weber Collection» ολοκληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου 2023.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024