Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη έτοιμη να ηλεκτροδοτήσει τη Βαλτική αν η Ρωσία τραβήξει την πρίζα

Η Ευρώπη έτοιμη να ηλεκτροδοτήσει τη Βαλτική αν η Ρωσία τραβήξει την πρίζα

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εντάχθηκαν στην ΕΕ πριν από 17 χρόνια, εξαρτώνται ακόμα και σήμερα από εισαγωγές ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι διαχειριστές των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτροδότησης είναι έτοιμοι να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των χωρών της Βαλτικής αν η Ρωσία τους κόψει το ρεύμα, μεταδίδει την Παρασκευή το Reuters επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζεται.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς Ευρώπη, κάτι που σύμφωνα με το Κίεβο θα ανακούφιζε την ήπειρο εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εντάχθηκαν στην ΕΕ πριν από 17 χρόνια, εξαρτώνται ακόμα και σήμερα από εισαγωγές ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν λόγο να ανησυχούν για ρωσικά αντίποινα μετά την απόφαση της Λιθουανίας να μπλοκάρει τη μεταφορά προϊόντων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής υλοποιούν εδώ και καιρό σχέδιο 1,6 δισ. δολαρίων για την σύνδεσή τους με το ευρωπαϊκό αποκεντρωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης, γνωστό ως ENTSO-E, έως το 2025.

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν τώρα ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα αν αυτό χρειαστεί. Το γεγονός ότι το ρωσικό και το ευρωπαϊκό σύστημα λειτουργούν στην ίδια συχνότητα των 50 Hertz θα διευκόλυνε αυτή τη διασύνδεση,

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο ENTSO-E έχει συνδεθεί από τον Μάρτιο η Ουκρανία, δυόμισι χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, κάτι που θα της επέτρεπε να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται στην περίπτωση που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα καταστρέψουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες υποδομές.

Στη Λιθουανία, η οποία πραγματοποίησε πέρυσι τεχνική δοκιμή για τη διασύνδεσή της με το ευρωπαϊκό δίκτυο, εκπρόσωπος του διαχειριστή Litgrid δήλωσε ότι «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι χώρες της Βαλτικής θα λάβουν βοήθεια και θα μπορέσουν να συνδεθούν στα δίκτυα της ηπειρωτικής Ευρώπης».

Πάντως ενδεχόμενη απόφαση της Ρωσίας να τραβήξει την πρίζα θα επηρέαζε και το Καλίνινγκραντ, το οποίο θα αναγκαζόταν να διαχειρίζεται το δίκτυό του με δικές του δυνάμεις. Δοκιμή για μια τέτοια κίνηση ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο αλλά ματαιώθηκε από τη Ρωσία.

Ρεύμα από την Ουκρανία

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την επανέναρξη των εξαγωγών ρεύματος προς την Ρουμανία, προσφέροντας ισχύ 100 megawat, με την προοπτική να επεκταθεί στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

«Χάρη στην ηλεκτρική ενέργεια της Ουκρανίας, ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές μπορεί να αντικατασταθεί. Επομένως δεν πρόκειται για ζήτημα κέρδους από τις εξαγωγές αλλά ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024