Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διήμερο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας από ΝΔ και KAS Ελλάδας-Κύπρου στα Ιωάννινα

Διήμερο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας από ΝΔ και KAS Ελλάδας-Κύπρου στα Ιωάννινα

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Κεντρικής Δράσης «Επιχειρείτε!» της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία προς τη δημιουργία, την επιχειρηματική ανακάλυψη και ανάπτυξη.

Η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση και υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα μας με επίκεντρο την ελληνική περιφέρεια. Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρέθηκε στο προσκήνιο στο πλαίσιο ενός εντατικού διημέρου που συνδιοργάνωσαν η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας και το πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Ελλάδας και Κύπρου στα Ιωάννινα την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Κεντρικής Δράσης «Επιχειρείτε!» της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία προς τη δημιουργία, την επιχειρηματική ανακάλυψη και ανάπτυξη. Και μέσα από τη δυναμική της καινοτομίας, των συνεργειών και της εκπαίδευσης να συμβάλει στην οικονομική μεγέθυνση της χώρας μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ελληνικής κοινωνίας.

Σε μία προσπάθεια να καθίσουν όλοι οι εταίροι του σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής στο «ίδιο τραπέζι» για μία ανοιχτή συζήτηση, οι δύο συνδιοργανωτές προσκάλεσαν 20 επαγγελματίες και εκπροσώπους φορέων να τοποθετηθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους σε Κεντρική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Du Lac των Ιωαννίνων με Κεντρικό Ομιλητή τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Άκης Μπάφας, ο οποίος παρουσίασε τη Δράση Επιχειρείτε! και μίλησε για τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα θητεία της. Ο κ. Μπάφας τόνισε ότι με την διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία αποκαταστάθηκε η έννοια της ‘εμπιστοσύνης’ στην πολιτική, ήρθε νέα επενδυτική πνοή στη χώρα όπως καταδεικνύει η αύξηση κατά 7% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά και μία νέα δυναμική στην αγορά με νέες θέσεις εργασίας που μετατρέπουν το brain drain σε brain gain.

Η κ. Μάρθα Κοντοδαίμων, Project Manager του KAS Ελλάδας-Κύπρου, στο χαιρετισμό της εκ μέρους του Ιδρύματος τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας στην επιχειρηματικότητα, όπως αυτή που χτίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αποστολή του KAS να χτίσει γέφυρες και συνεργασίες μεταξύ των χωρών και να συμβάλει στην προβολή των καλών πρακτικών και των λύσεων που δόθηκαν στα προβλήματα της αγοράς εν μέσω οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία μίλησε για την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, για τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και τις τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες που ξεκλειδώνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, παράλληλα με τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η σύγχρονη Ευρώπη.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την Πρόεδρο ΔΕΕΠ Ιωαννίνων, κ. Λένα Σταμάτη, η οποία επεσήμανε μεταξύ των στόχων των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ στα Ιωάννινα είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας προς τη δημιουργία και την επιχειρηματική ανακάλυψη, ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του οράματος της Νέας Δημοκρατίας για ένα μοντέλο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η κ. Σταμάτη μετέφερε μήνυμα και του Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Τεχνόπολης Ιωαννίνων ως μία σημαντική επένδυση που θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς στην Κεντρική Ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της απενοχοποίησης των επενδύσεων στην ανάπτυξη της υγιούς ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της ευημερίας των ελλήνων πολιτών. Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ελληνικού ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης 20 χρόνων και χαμένων ευκαιριών, και την εσωστρεφή νοοτροπία στην οποία εγκλωβίστηκε η χώρα μας για δεκαετίες. Επεσήμανε δε,  πως για το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 34%, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 78%. Η βιωσιμότητα και η αειφορία σύμφωνα με τον Υφυπουργό θα πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων που θα διοχετευτούν στην έρευνα και την καινοτομία την προσεχή περίοδο. Ιδιαίτερα στην Ήπειρο, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να απορροφήσει κονδύλια 426 εκατ. ευρώ για να διοχετευτούν στην έρευνα και την καινοτομία, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να ενισχυθεί η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή και σε νέα επιχειρηματικά πεδία.

Ακολούθησαν 2 πάνελ με επίκεντρο την καινοτομία στις επιχειρήσεις τις Ηπείρου. Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της TeamViewer κ. Marcus Wagner, ο Υπεύθυνος ίδρυσης και εγκατάστασης της BestSecret Hellas, κ. Γιάννης Τσιλιμπάρης, και ο Πρόεδρος και CEO της Natech S.A. κ. Θανάσης Ναυρόζογλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια του Germany Trade and Invest για Ελλάδα & Κύπρο. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν κυρίως η αλλαγή του επενδυτικού τοπίου στην Ελλάδα, τα οικονομικά κίνητρα συνεργασίας των Ελληνικών και των Γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά και οι προκλήσεις που χρειάζεται να υπερβούν όσοι επενδύουν σε αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα εν μέσω οικονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης.

Η συζήτηση για την καινοτομία και τις επιχειρήσεις συνεχίστηκε στο δεύτερο μέρος με τη συμμετοχή του ο κ. Αντώνη Σδούκου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΣΔΟΥΚΟΣ Α.Ε., του κ. Σπύρου Λώλη, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ENACT AE και του κ. Στάθη Σιούτη, Ιδιοκτήτη του Ηotel Οlympic και Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, υπό το συντονισμό του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ κ. Γιώργου Ξηρογιάννη.

Ακολούθησε 3ο πάνελ με θέμα την καινοτομία, την ανάπτυξη, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, το οποίο συντόνισε ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, Άκης Μπάφας. Μετά από μία εισαγωγική παρέμβαση του κ. Γιώργου Κουμπαράκη, Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΝΔ, για την ιδιαίτερη σημασία της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην περιοχή και τη σύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την κοινωνία τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής κ. Μηνάς Πασχόπουλος, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής κ. Δημήτρης Φωτιάδης και η κ. Ρεγγίνα Δηλαβέρη, Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ).

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Έρη Τόκα, Συντονίστρια της Δράσης «Επιχειρείτε!» και του Θεματικού της Άξονα «Καινοτομία», η οποία προανήγγειλε ότι επόμενες δύο διοργανώσεις της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ θα λάβουν χώρα εντός του Ιουλίου στη Λάρισα, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα «Συνεργασία» και στην Χαλκίδα, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα «Εκπαίδευση».

Ακολούθησε δείπνο εργασίας μεταξύ συνδιοργανωτών και ομιλητών της εκδήλωσης, το οποίο παραχώρησε η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης» σε έναν ιστορικό χώρο των Ιωαννίνων, το Ιτς Καλέ. Με αφορμή τον αρχαιοελληνικό χαρακτήρα του δείπνου, το οποίο προετοίμασε ο Θοδωρής Αλεξίου, Υπεύθυνος της ομάδας εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και Επικεφαλής της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η επιχειρηματική ευκαιρία του γαστρονομικού τουρισμού που φιλοξενείται σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, ως μια αγορά στην οποία η χώρα μας με την μακρά ιστορίας της έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τέλος το διήμερο πλαισιώθηκε από μία σειρά επισκέψεων σε επιχειρήσεις από κλιμάκιο της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με τη συμμετοχή και στελεχών του KAS Ελλάδας – Κύπρου υπό το συντονισμό του Διευθυντή της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Γιάννη Τριανταφύλλου και των στελεχών της Γραμματείας Άννα-Μαρίας Κωνσταντίνου, Σπύρου Βασιλείου και Θοδωρή Αλεξίου.  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του διημέρου έγιναν επισκέψεις στις εταιρείες SIMPAS Architectural aluminium & glazing systems, Γεωργιάδης αυγοπαραγωγική, Best Secret Hellas, Dukas Guitars, ATHLOS Sportswear και Terracom, καθώς επίσης και στο Ορφανοτροφείο ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗΣ Ιωαννίνων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με στελέχη της Τράπεζας Ηπείρου, της Teamviewer καθώς επίσης και με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Μηνά Πασχόπολου.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024