Εξοπλιστικές αερομαχίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο
Πώς εξηγείται η σπουδή της Τουρκίας να αγοράσει μεταχειρισμένα Εurofighter
Ακόμη και την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών Eurofighter Typhoon διερευνά ταχέως η Αγκυρα, αφού διαπιστώνει ότι η Ελλάδα ακόμη και με τα έξι Rafale που έχει ήδη αποκτήσει θα μπορεί να υπερέχει κατά κράτος της Τουρκίας και μάλιστα όχι μόνο στον αέρα.
Η σπουδή της Τουρκίας να αποκτήσει αμέσως όχι καινούργια Eurofighter, αλλά μεταχειρισμένα, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν ταχύτατα σε επιχειρησιακές αποστολές, φανερώνει τον προβληματισμό των τούρκων επιτελών για τη μεγάλη ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αγοράσει συνολικά 24 μαχητικά Rafale και τα πρώτα έξι έχουν φτάσει από τον περασμένο Ιανουάριο στην Τανάγρα και σύντομα θα είναι 100% επιχειρησιακά.
Με το εξελιγμένο ραντάρ που θα διαθέτουν θα μπορούν να εγκλωβίζουν πολλαπλούς στόχους στο Αιγαίο, ενώ βέβαια δεν πρέπει να λησμονείται ότι διαθέτουν όπλα ικανά να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα από πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι σύντομα η Ελλάδα θα υπερέχει στον αέρα του Αιγαίου αλλά θα μπορεί να κλειδώνει και μεγάλες περιοχές στη θάλασσα και στην ξηρά χάρη στα ατού των Rafale.
Γι’ αυτό και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να αναβαθμίσουν τα μαχητικά τους ή να αποκτήσουν τελικά νέα F-16 από τις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τη Βρετανία με στόχο να εντάξει αμέσως στην Πολεμική της Αεροπορία μεταχειρισμένα μαχητικά Eurofighter Typhoon.
H αγορά καινούργιων μαχητικών θα απαιτούσε περισσότερες διαδικασίες και χρόνο και γι’ αυτό εκτιμάται ότι η Αγκυρα θέλει να την αποφύγει και προσανατολίζεται στα μεταχειρισμένα. Bέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως και αυτή η λύση δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα για την τουρκική αεροπορία.
Κι αυτό διότι – αν τελικώς προκριθεί η αγορά των Εurofighter – θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα διαθέτει μαχητικά και άλλης χώρας εκτός των ΗΠΑ. Θα πρέπει δηλαδή να αποκτήσει την τεχνογνωσία και να μπει σε άλλες διαδικασίες συντήρησης και υποδομών.
Η αλήθεια είναι ότι η Αγκυρα δεν έχει και πολλές επιλογές για να αποκτήσει ένα μαχητικό υψηλότερων δυνατοτήτων από τα F-16 που ήδη διαθέτει. Το Εurofighter Typhoon φαίνεται να την καλύπ τει, αφού είναι ένα μαχητικό που μοιάζει αρκετά με το Rafale.
Είναι αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, όπως και το Rafale δηλαδή, και κατατάσσεται στα μαχητικά ανάμεσα στην 4η και την 5η γενιά (4,5). Ενα από τα ατού του είναι πως έχει υψηλότερη αναλογία ώθησης/βάρους.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιταχύνει πιο γρήγορα και έτσι γίνεται πολύ αποτελεσματικό στις αναχαιτίσεις. Θεωρείται επίσης πιο ευέλικτο χάρη στη σχεδίασή του. Πάντως ειδικοί αναφέρουν ότι τα Rafale είναι καλύτερα στις αερομαχίες ένας εναντίον ενός. Σε ό,τι αφορά το κόστος πτήσης, τα Rafale φαίνεται ότι είναι πιο οικονομικά. Μία ώρα πτήσης για ένα Rafale υπολογίζεται σε 28.000 δολάρια, ενώ για ένα Eurofighter Typhoon σε 32.400 δολάρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις