Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Αποτρόπαιο έγκλημα η θανάτωση του χιμπατζή λέει ο Νίκος Φίλης
«Οι ζωολογικοί κήποι, αυτά τα κάτεργα για την άγρια ζωή, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτισμό μας»
Με αφορμή τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης τάσσεται -χωρίς μισόλογα, όπως επισημαίνει- υπέρ του κλεισίματος όλων των ζωολογικών κήπων και πάρκων τονίζοντας ότι «δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτισμό μας».
Θλιβερό απομεινάρι του χτες
Όπως επισημαίνει ο κ. Φίλης η θανάτωση του χιμπατζή είναι ένα έγκλημα, μια αποτρόπαιη πράξη απέναντι στην άγρια ζωή, υπενθυμίζει ότι οι υπεύθυνοι του Αττικού Πάρκου πριν από μερικά χρόνια είχαν σκοτώσει δύο τζάγκουαρ και υπογραμμίζει ότι οι εικόνες φυλακισμένων ζώων που έχουν αρπαχτεί από το φυσικό τους χώρο αποτελεί θλιβερό απομεινάρι του χτες, προβάλλοντας ένα λάθος πρότυπο, του ανθρώπου κυρίαρχου που μπορεί τα βασανίζει, να ταπεινώνει και να φυλακίζει άγρια ζώα.
Διαβάστε επίσης Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Παρέμβαση του υπουργείου για τη θανάτωση του χιμπατζή
Διαβάστε επίσης Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Ελεύθερος ο φροντιστής που θανάτωσε τον χιμπατζή
Πριν από μερικά χρόνια είχαν σκοτώσει δύο τζάγκουαρ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:
«Η εκτέλεση του χιμπατζή που διέφυγε από το Αττικό Πάρκο, βάσει ενός πρωτοκόλλου που διέπει τη λειτουργία των φυλακών για ζώα που ονομάζονται ζωολογικοί κήποι/πάρκα, αποτελεί μία αποτρόπαιη πράξη, ένα έγκλημα απέναντι στην άγρια ζωή που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους.
»Πριν μερικά χρόνια οι ίδιοι υπεύθυνοι του Αττικού Πάρκου είχαν σκοτώσει δύο τζάγκουαρ, όταν έσπασε το τζάμι του κλουβιού που φιλοξενούσαν τα δυστυχισμένα αιχμάλωτα ζώα.
»Χωρίς μισόλογα: Η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα δεν πρέπει να συνεχίσει να ασκείται.
»Η Πολιτεία μετά τον απαραίτητο διάλογο οφείλει να πάρει τις αποφάσεις της.
»Η αρπαγή από το φυσικό τους χώρο και η φυλάκιση άγριων ζώων αποτελεί αναχρονισμό. Ένα θλιβερό απομεινάρι του χθες που οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να αποβάλουν. Δείχνοντας σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι σε όλα τα έμβια όντα.
Εθίζουν στην ιδέα του ανθρώπου – κυρίαρχου
»Αυτές οι εικόνες των φυλακισμένων ζώων δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στα παιδιά μας, ούτε μορφωτικά, ούτε περιβαλλοντικά, ούτε συναισθηματικά.
»Αντίθετα, στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης που μας καλεί να επανεπεξεργαστούμε τη σχέση ανθρώπου-φύσης, οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν ένα λάθος πρότυπο, αφού εθίζουν τα παιδιά στην ιδέα του ανθρώπου-κυρίαρχου, που μπορεί να ταπεινώνει, να βασανίζει και να φυλακίζει τα άγρια ζώα.
»Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δραστηριότητες με τα ελεγχόμενα πάρκα, όπου τα ζώα προστατεύονται και διαβιούν εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες αξίζουν να ενισχύονται και να υποστηρίζονται.
»Αντίθετα, οι ζωολογικοί κήποι, αυτά τα κάτεργα για την άγρια ζωή, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτισμό μας».
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Οι 13 τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς
- Ευρώπη: Πώς βλέπουν την εκπαίδευση οι πολίτες – Η επαγγελματική κατάρτιση χάνει σε «κύρος», κερδίζει σε «δουλειές»
- Shops Open Across Greece this Sunday as Summer Sales Continue
- Airbnb: Τι γράφει το e-mail της ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες ακινήτων
- Τσιτσιπάς – Κολινιόν 2-1: Νικητής ο Στέφανος, κατέκτησε το Γκστάαντ Όπεν! (vids)
- Μέσα στην σκοτεινή «αίρεση» του Έπσταϊν: Μαρτυρία πρώην βοηθού ξετυλίγει το νήμα του μηχανισμού κακοποίησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)







![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)


























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442