Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη θανάτωση του χιμπατζή - «Δεν θέλαμε να ρισκάρουμε» απαντά το Αττικό Πάρκο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη θανάτωση του χιμπατζή – «Δεν θέλαμε να ρισκάρουμε» απαντά το Αττικό Πάρκο

«Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό, δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση»

Μια πολύ σκληρή «διαμάχη» έχει προκαλέσει η είδηση της θανάτωσης του χιμπατζή, ο οποίος απέδρασε το πρωί του Σαββάτου από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Όπως έχει γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστό οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας του χώρου και σκότωσαν το ζώο.

Η εν λόγω πράξη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στο Twitter.

«Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών»

Από την πλευρά του, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, διευθυντής του Αττικού Πάρκου, απαντά πως το «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών» ενώ τονίζει πως «υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων» υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ερευνάται  το πώς έγινε η «δραπέτευση» του αρσενικού χιμπατζή.

«Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε» συμπλήρωσε.

Με το που άρχισε να βγαίνει από το περίκλειστο χώρο, αμέσως δόθηκε σύνθημα μέσω της ενδοεπικοινωνίας των εργαζομένων στο πάρκο.

Αυτό προβλέπει αρχικά την απομάκρυνση των επισκεπτών από το σημείο και την μεταφορά τους σε ασφαλή κλειστό χώρο και κατόπιν την παρέμβαση των ειδικών για την εξουδετέρωση του άγριου ζώου.

Ο κ. Λεσουάρ είπε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου είπε επίσης πως γίνεται έρευνα για το πώς διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες το ζώο, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά: «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

«Επιθετικός ο χιμπατζής»

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχικά δραπέτευσε και κατόπιν θανατώθηκε ο χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μίλησε ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, ο Μπάλας Αντώνης, υπεύθυνος μεγάλων θηλαστικών του Πάρκου.

Ως επιθετικό και ενεργητικό  – κατά τη διάρκεια των 15 ετών που τον φρόντιζε – χαρακτήρισε τον χιμπατζή ο υπεύθυνος σε δηλώσεις του στις κάμερες.

«Κατά τη διάρκεια του καβγά τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο» περιγράφει.

«Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα» συμπληρώνει.

Η στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει

Μάλιστα σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Τι αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Σήμερα το πρωί (σ.σ χθες) στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024