Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάρτι για την στεγαστική κρίση ή αλλιώς, όταν νιαουρίζουν οι ξεσπιτόγατοι

Πάρτι για την στεγαστική κρίση ή αλλιώς, όταν νιαουρίζουν οι ξεσπιτόγατοι

Αν αναρωτιέστε κι εσείς πώς τελικά βρίσκουν ενοικιαστές, η απάντηση είναι η συγκατοίκηση και ο τεράστιος περιορισμός οποιονδήποτε άλλων εξόδων, από ένα απλό βράδυ στην πόλη, μέχρι ένα ταξίδι

Τι σημαίνει ξεσπιτόγατος; Ένας γάτος που ψάχνει σπίτι και δεν βρίσκει, όχι επειδή δεν υπάρχουν τα σπίτια, αλλά επειδή “δεν υπάρχουν” οι τιμές τους. Ένα δώμα στου Γκύζη κοστίζει 400 ευρώ, ένα τριάρι στη Γλυφάδα 2.000 το μήνα και ένα άλλο στην Καισαριανή με 550 ευρώ το μήνα ζητά προκαταβολή… ολόκληρο το έτος! Κάπως έτσι οι Αθηναίοι αποφάσισαν να διασκεδάσουν την απελπισία τους (μας) δημιουργώντας μία από τις πιο αστείες ομάδες στο facebook. Και εγένετο Ξεσπιτόγατος!

“Εάν δεν διαθέτεις λοφτ με θέα το Λυκαβηττό, εάν βρίσκεσαι στην τρίτη δεκαετία της ζωής σου και μένεις ακόμα στο παιδικό σου δωμάτιο, εάν η τράπεζα δεν πρόκειται να σου εγκρίνει ποτέ στεγαστικό δάνειο, εάν είσαι εξαρτημένος από το μισθό σου και ψάχνεις σπίτι… ο Ξεσπιτόγατος είναι εδώ για να στεγάσει την ιστορία σου”, λέει η ομάδα διαχείρισης του γκρουπ.

Και αυτό ακριβώς κάνει ο Ξεσπιτόγατος, 8 μήνες τώρα, αριθμώντας πλέον πάνω από 6.000 μέλη και γεμίζοντας καθημερινά ιστορίες, νέων κυρίως ανθρώπων, για υπόγεια με “απεριόριστη θέα” και νοίκι …500 ευρώ, για “ανακαινισμένα” διαμερίσματα 40 τετραγωνικών που στοιχίζουν το 60% του βασικού μισθού. Μέσα από το χιούμορ αλλά μέσα από πιο “σοβαρές” συζητήσεις που ανοίγουν κάτω από κάθε ποστ, αποτυπώνεται σε όλη της την ένταση η σημερινή στεγαστική κρίση, ενώ σκιαγραφείται και το αίτημα να υπάρξει ένας τρόπος συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης”.

Έτσι μας αυτοσυστήνεται ο Ξεσπιτόγατος, περιγράφοντας σε λίγες γραμμές αυτό που λέμε ζωή των millenials, δηλαδή των σημερινών τριαντάρηδων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, αυτή των σαραντάρηδων που αναγκάστηκαν στις αρχές των μνημονίων να γυρίσουν στο παιδικό τους δωμάτιο, οι τριαντάρηδες δεν έφυγαν ποτέ.

Ο χρόνος

Με κάποιον τρόπο συρρικνώνεται ο χρόνος, όμως. Τα 40 είναι τα νέα 30 και τα 30 είναι τα νέα 20, αφού η ενηλικίωση είναι ακριβό “σπορ”. Για την ακρίβεια, πολύ ακριβό. Έτσι, προκύπτουν αιτήματα, παρέα με τις ανάγκες, όπως η μείωση των ενοικίων και η αύξηση των μισθών, η επιδότηση ενοικίου για νέους ανθρώπους και ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν μαζί, περιορισμός του airb’n’b, αλλά -κυρίως- λίγη κοινή λογική προς τους ιδιοκτήτες.

Αν αναρωτιέστε κι εσείς πώς τελικά βρίσκουν ενοικιαστές, η απάντηση είναι η συγκατοίκηση και ο τεράστιος περιορισμός οποιονδήποτε άλλων εξόδων, από ένα απλό βράδυ στην πόλη, μέχρι ένα ταξίδι. Πράγματα που ούτε είναι πολυτέλειες, ούτε και πρέπει να θεωρούνται τέτοιες.

Μαζί με τα εξωφρενικά ενοίκια, έχουμε τους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και την εξωφρενική ακρίβεια. Εν ολίγοις, ή θα νοικιάζεις σπίτι, ή θα τρέφεσαι, ταυτόχρονα δε γίνονται και τα δύο.

Και καθώς η Αθήνα γίνεται αφιλόξενη για τους κατοίκους της, οι Ξεσπιτόγατοι αυτής της πόλης αποφασίζουν να το ρίξουν έξω. Πάρτι, λοιπόν την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουνίου στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, μετά τις 7 το απόγευμα. Το event ξεκινά με μια μικρή εισαγωγική συζήτηση για το στεγαστικό ζήτημα με το Θωμά Μαλούτα, καθηγητή Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την Αγγελική Μητροπούλου, υποψήφια διδάκτορα Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου ΕΝΑ και τον Άλκη Καφετζή, συντονιστή του project Ενοίκια στα Ύψη στο Eteron-Iνστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Ακολουθεί stand up comedy με τους Δημήτρη Χριστοφορίδη και Πάρι Ρούπο και τη σκυτάλη παίρνει ο DJ Ιάκωβος Παυλόπουλος.

Όπως γράφτηκε στο ίδιο το γκρουπ, “Ξεσπιτόγατοι όλου του κόσμου, νιαουρίστε!”.

Ακολουθεί το σχετικό event

Παρακάτω, ορισμένες αγγελίες που αλιεύτηκαν από την ομάδα:

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024