Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Μία αντίληψη για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης λάστιχο, που αλλάζει ανάλογα με το εκάστοτε συμφέρον και εν πολλοίς συμπυκνώνεται στη λογική πως όταν μας δικαιώνει την εμπιστευόμαστε, ενώ όταν βγάζει αποφάσεις εναντίον μας σκευωρεί

Οι γονείς του Αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον αποχωρούν από τη δικαστική αίθουσα. Πόνος βουβός που δεν εκφράζεται, αποτυπώνεται στο βλέμμα, στη στάση του σώματος, στα αργά βήματα. Λίγο πριν είχαν ακούσει την έδρα να ανακοινώνει την ίδια απόφαση που είχε λάβει το πρωτόδικο δικαστήριο και με ελαφρύτερες ποινές για τους περισσότερους εκ των δολοφόνων που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου για μια σέλφι τον γιο τους σε μπαρ στον Λαγανά.

Πέντε χρόνια μετά, όλοι τους βρίσκονται εκτός φυλακής και ο μοναδικός που παρέμενε έγκλειστος, ετοιμάζει βαλίτσα. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να αποσπάσουν μία δήλωση. Καμία κραυγή, καμία έξαλλη εκδήλωση οργής. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι δικαστές δεν βλέπουν το βίντεο που λέει όλη την ιστορία για το τι συνέβη. Να τον χτυπούν μέχρι θανάτου 9 άτομα και να μη λαμβάνεται υπόψη; Είμαι πολύ απογοητευμένος» λέει ο πατέρας με φωνή που σπάει. Μέσα στην ίδια εβδομάδα δηλώσεις για άλλες δικαστικές αποφάσεις, άλλης λογικής, άλλου ύφους, άλλης αισθητικής.

Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στήνουν Ειδικά Δικαστήρια». Ο τίτλος της ανακοίνωσης δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης: «ανακοίνωση για τα Ειδικά Δικαστήρια που στήνει ο κ. Μητσοτάκης». Δύο μόλις ημέρες μετά, η Δικαιοσύνη ανακτά την ανεξαρτησία της με το που βγάζει αθωωτική απόφαση για τις ποινικές ευθύνες της Ρένας Δούρου στην τραγωδία της Μάνδρας: «Η ομόφωνη αθώωση της Ρ. Δούρου για τη Μάνδρα είναι ένα μήνυμα για το πού καταλήγει η σπίλωση προσώπων και η πολιτική σπέκουλα».

Μία αντίληψη για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης λάστιχο, που αλλάζει ανάλογα με το εκάστοτε συμφέρον και εν πολλοίς συμπυκνώνεται στη λογική πως όταν μας δικαιώνει την εμπιστευόμαστε, ενώ όταν βγάζει αποφάσεις εναντίον μας σκευωρεί. Εντός 24ώρου από κατευθυνόμενη γίνεται ανεξάρτητη και τούμπαλιν, ανάλογα την επικεφαλίδα της συζήτησης. Η οποία ξεκινά στα social media, όπου εκδίδεται η πρωτόδικη απόφαση και η πραγματική δίκη λειτουργεί στη λογική του εφετείου επικουρικά. Εάν συμβαδίζει με την ετυμηγορία των τηλεδικαστών, το θέμα ξεχνιέται. Διαφορετικά το ζήτημα πάει στον Αρειο Πάγο, δηλαδή στο Τwitter. Κάπου εκεί επεμβαίνουν και κάποιοι πρώην υπουργοί που υπόσχονται πως «την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς» και πως «το συρτό, θα γίνει μαλεβιζιώτης ή πεντοζάλης». Ετσι κι αλλιώς για τα πανηγύρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024