
Μαριούπολη: Το πιο θανατηφόρο μέρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι έως και το 90% των οικιστικών κτιρίων της πόλης έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη.
«Οι φρικαλεότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού» στην Μαριούπολη, που πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας το Μάιο, μετά από μια τρομακτική πολιορκία, «θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι, ακόμη και σε επόμενες γενιές», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
«Μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Απριλίου, η Μαριούπολη ήταν ίσως το πιο θανατηφόρο μέρος στην Ουκρανία», είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, παρουσιάζοντας μια επικαιροποιημένη έκθεση για την κατάσταση σε αυτή την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, που έγινε σκηνικό λυσσαλέων μαχών.
«Η ένταση και η έκταση των μαχών, οι καταστροφές, ο αριθμός νεκρών και τραυματιών υποδηλώνουν έντονα ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για «γονείς που αναγκάστηκαν να θάψουν τα παιδιά τους, για ανθρώπους που είδαν φίλους τους να αυτοκτονούν, οικογένειες να διαλύονται, όλους εκείνους που έπρεπε να φύγουν από μια αγαπημένη πόλη, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα την ξαναδούν».
Σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης έχουν ήδη αναφέρει 1.348 θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 70 παιδιών, που συνδέονται άμεσα με τις βίαιες συγκρούσεις οι οποίες κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την πόλη.
«Αυτοί οι θάνατοι προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού, καθώς και από φορητά όπλα και ελαφρά όπλα κατά τη διάρκεια οδομαχιών», όπως είπε.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός απολογισμός της απώλειας αμάχων «είναι πιθανόν κατά πολλές χιλιάδες υψηλότερος».
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι έως και το 90% των οικιστικών κτιρίων της πόλης έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πέραμα: Εκσκαφέας έπεσε στο πόδι 62χρονου εργάτη και τον τραυμάτισε σοβαρά
- Μητσοτάκης: Μέτρα «ασπιρίνες» για την ακρίβεια και τους δανειολήπτες – Υπεύθυνη η «παγκόσμια οικονομική κρίση» για τον πρωθυπουργό
- H συνάντηση του Σπανούλη με τον Μάικ Τζέιμς στην Αθήνα
- Χαλκίδα: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 70χρονη από την κόρη της και τον σύντροφό της
- Θλίψη στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο αδελφός του Ιβάν Σαββίδη, Παύλος
- Τραμπ: Η εκεχειρία θα παραταθεί έως πέντε μέρες, λέει το Axios – Με τις βαλίτσες στο χέρι ο Βανς τελικά έμεινε σπίτι


