Gazprom: «Δικό μας το προϊόν, δικοί μας οι κανόνες» – Κλείνει κι άλλο την στρόφιγγα στην Ευρώπη
Ο ρωσικός κολοσσός συνεχίζει τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τις κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε σήμερα των επιλογών του ομίλου και τόνισε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του Παγκόμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: «Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι «η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της», σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου απέναντι στους πελάτες του.
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσίζοφ, μιλώντας στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, είπε πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του Nord Stream 1.
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε αδιάκοπη πτώση αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο.
Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens, που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.
«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί» η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως «η Siemens παραμένει σιωπηλή».
«Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη» παραδέχθηκε, λέγοντας πως «πολύ σύντομα, η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί».
Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου, λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο απ΄όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.
Ευρωπαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper, αναφέρουν σημαντική πτώση της προμήθειας ρωσικού αερίου τις δύο τελευταίες ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442