Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Πώς θα κάνετε μεταβιβάσεις χωρίς… χαρτιά

Ακίνητα: Πώς θα κάνετε μεταβιβάσεις χωρίς… χαρτιά

Ερχεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς που θα βάλει τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα.

Από μια μικρή οδύσσεια θα πρέπει να περάσουν σήμερα όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα. Μέχρι να φθάσουν στην υπογραφή του τελικού συμβολαίου για την αγορά ή γονική παροχή ενός ακινήτου «συνωστίζονται» σε συμβολαιογραφεία, Εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, πολεοδομίες, γραφεία μηχανικών, λογιστικά γραφεία για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα δικαιολογητικά και παραστατικά ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έως και 20 έγγραφα απαιτούνται, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Μέχρι να μαζέψεις το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο έχει λήξει το πρώτο…

Η ΑΑΔΕ βλέποντας το κύμα των μεταβιβάσεων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σκοπεύει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου ή να γράψουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους ή κληρονομούν ακίνητα.

Ετσι μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έρχονται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς που θα βάλει τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 που θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από έναν φορολογικό «πονοκέφαλο», ενώ προχωράει και η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τις αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων προβλέπει τα εξής:

Ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty για να υποδεχθεί και τις δηλώσεις κληρονομιάς. Μέσω της πλατφόρμας και οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στη ΔΟΥ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του καλοκαιριού οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις Εφορίες. Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας, ενώ από φέτος πολλοί φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σε περισσότερες από 7.000 περιοχές-ζώνες είναι αυξημένες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Η ταλαιπωρία της συμπλήρωσης και υποβολής του Ε9 θα τελειώσει για τους φορολογουμένους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα διευκολύνει τους φορολογουμένους και θα περιορίσει τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 τα οποία επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

Διασύνδεση Ε9 με Κτηματολόγιο

Η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο», καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η διασύνδεση της Αρχής με το Κτηματολόγιο. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων (Κτηματολογίου και Περιουσιολογίου Ε9) κάθε μεταβολή στο Ε9 θα περνάει και στο Κτηματολόγιο.

Παράλληλα όμως οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την πραγματική ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024