Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Ανάπτυξη στο 2,5% αντί για 3,1% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2022 το Ifo - Ο ρόλος του πολέμου

Γερμανία: Ανάπτυξη στο 2,5% αντί για 3,1% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2022 το Ifo – Ο ρόλος του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει και την οικονομία της Γερμανίας.

Ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 2,5%, αντί για 3,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο και πληθωρισμό στο 6,8%, προβλέπει για το τρέχον έτος το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, η ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζεται από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την αρχή του έτους η γερμανική οικονομία ανακάμπτει από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κοροναϊού, με την εξομάλυνση της δραστηριότητας στην αγορά και τους καταναλωτές να δίνουν σημαντική ώθηση.

Τι επιβραδύνει την ανάκαμψη

«Ο υψηλός πληθωρισμός ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη μεταφορά προϊόντων, επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη σε σχεδόν όλους τους κλάδους», αναφέρει το Ifo και προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% για το 2022 και κατά 3,7% το 2023. Κατά το τρέχον έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1974, τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτιμάται ότι και το 2023 θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο, στο 3,3%.

Το Ifo κάνει ιδιαίτερη μνεία στα πρώτα δείγματα κάμψης της κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε τον Μάιο στο 7,9%. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί η κατανάλωση στον τομέα των υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024