Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Στύλιος: Πρόταση για παράταση της αγρανάπαυσης και το 2023

Γιώργος Στύλιος: Πρόταση για παράταση της αγρανάπαυσης και το 2023

Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης αμειψισποράς το 2024

Παράταση του μέτρου της αγρανάπαυσης και το 2023, μιας και οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή την παρέκκλιση δεν έχουν αλλάξει ζήτησε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας η χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά στήριξε το αίτημα να αναβληθεί η υποχρέωση αμειψισποράς το 2024.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, δήλωσε πως η Ελλάδα «αξιοποίησε τη δυνατότητα για χρήση των εκτάσεων αγρανάπαυσης, κατά το έτος 2022 και ότι «οι συνθήκες που επέβαλλαν αυτή την παρέκκλιση δεν έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου, θεωρούμε σκόπιμο να παραταθεί αυτή η δυνατότητα και για το έτος 2023». Ο υφυπουργός, πρόσθεσε, ακόμα, πως η Ελλάδα «στηρίζει το αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης αμειψισποράς το 2024, καθώς ο στόχος της αύξησης της παραγωγής δεν επιτυγχάνεται εντός του στενού διαστήματος δύο καλλιεργητικών περιόδων».

Αυτάρκεια στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα

Επιπλέον, στο Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση των γεωργικών αγορών της Ένωσης και επιβεβαιώθηκε η αυτάρκεια στα περισσότερα από τα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, υπογραμμίστηκε η σημασία ύπαρξης αποτελεσματικών μέτρων συντονισμού, σε διεθνές επίπεδο, για να αυξηθεί η παραγωγή.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, έγινε αναφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα διατροφής. Αναφορά έγινε, επίσης, και για τη βελτίωση του υφιστάμενου σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων, με τον ΥφΑΑΤ, κ. Στύλιο να υπογραμμίζει πως «πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι το σύστημα των Γεωγραφικών Ενδείξεων αποτελεί, πρωτίστως, ένα σύστημα ποιότητας που ενισχύει την αγροδιατροφική κληρονομιά της Ένωσης».

Επέκταση της αναγραφής προέλευσης

Επιπρόσθετα, ο κ. Στύλιος τόνισε, ότι: «με δεδομένο πως ένα σημαντικό ποσοστό πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ προέρχεται από τρίτες χώρες, το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης πρωταρχικού συστατικού στα τρόφιμα αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν, επίσης, για την κατάσταση εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), με τον ΥφΑΑΤ κ. Στύλιο να αναφέρει στην τοποθέτησή του πως είναι ανάγκη να εκφράζονται και οι κοινωνικο-οικονομικές πτυχές της αλιευτικής δραστηριότητας στις αποφάσεις ΕΕ.

inSports

Τα backstage από την φωτογράφιση της Εθνικής με… σουτέρ Σπανούλη (vid)

Η ΕΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της φωτογράφισης της Εθνικής με όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024