Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινό μέτωπο Τσαβούσογλου - Τατάρ εναντίον Ελλάδας

Κοινό μέτωπο Τσαβούσογλου – Τατάρ εναντίον Ελλάδας

Ο Τσαβούσογλου από τα κατεχομενα έστειλε μηνύματα για Κυπριακό, Βαρώσια, υδρογονάνθρακες αλλά και για τα ελληνοτουρκικά

Σταθερά στην ατζέντα της Άγκυρας είναι το Κυπριακό, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα, επιμένοντας σε λύση δύο κρατών, ενώ επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Τσαβούσογλου έστειλε μηνύματα για Κυπριακό, Βαρώσια, υδρογονάνθρακες αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. Επιτέθηκε δε στην Ελλάδα λέγοντας ότι η στάση της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ και ο Ερσίν Τατάρ διεμήνυσε στην Αθήνα ότι το ψευδοκράτος παρακολουθεί με δυσφορία τις κινήσεις της στα ελληνοτουρκικά.

Λύση δύο κρατών

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου είπε – σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – ότι «για την έναρξη και την επιτυχία της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι σαφές ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρόκειται για τα ‘δικαιώματα’ (των Τ/κ) τα οποία καταχωρήθηκαν το 1960 αλλά τα οποία σφετερίστηκαν αργότερα (οι Ε/κ) και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παραγνώριση της ταυτότητας και του τουρκοκυπριακού ‘λαού’. Οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτές μεταξύ ίσων (πλευρών). Διαφορετικά δεν έχουν νόημα. Αυτό το βιώσαμε για 54 χρόνια. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε κοινή προσπάθεια Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για προβολή της λύσης δύο κρατών και κάλεσε την ΕΕ, η οποία κατά την άποψη του εκφράζει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, να αναγνωρίσει «τη βούληση των τουρκοκυπρίων», όπως υποστήριξε.

Ο Τσαβούσογλου απέρριψε και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης λέγοντας ότι η νέα πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς επιχειρεί να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα και ότι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εκ νέου προώθηση παλιών ιδεών. Υποστήριξε δε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει τις «δικές της» προτάσεις για τα ΜΟΕ.

«Οι ελληνοκύπριοι θέλουν το Βαρώσι»

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να πάρει πίσω το Βαρώσι. Επαναλαμβάνω από αυτό το βήμα ότι το Βαρώσι είναι το έδαφος της ‘τδβκ’. Τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ανοίγματος του Βαρωσιού δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και είναι προς όφελος των ‘λαών’ του νησιού» ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

Και συνέχισε διαμηνύοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν πρέπει να προσπαθήσει μάταια να εντάξει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Αντιθέτως) θα πρέπει να αξιολογήσει τις ευκαιρίες. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να ισχυρίζεται με αστείο τρόπο ότι η ξαπλώστρα που τοποθετείται στην παραλία του Βαρωσιού αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς παραμένει στο τραπέζι.

Επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτημα, για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τσαβούσογλου ανάφερε ότι: «(Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών) μου δήλωσε πριν τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ότι ‘δεν θα πραγματοποιήσω αρνητική δήλωση, το ίδιο αναμένω και από εσάς’. (Ωστόσο) προέβη σε αρνητικές δηλώσεις (στην συνέντευξη Τύπου). Ο Πρόεδρος μας (αντιδρά σε τέτοιου είδους κινήσεις) και δεν επιθυμεί την εμπλοκή τρίτων χωρών στις διμερείς μας σχέσεις. Ας λύσουμε λοιπόν τα προβλήματά μας με βάση ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Ας πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση στο συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για το οποίο, 7 χρόνια μετά την συνάντηση της Σμύρνης το 2015, η Ελλάδα δεν μας έχει ακόμη στείλει πρόσκληση».

Επιτέθηκε δε στην Ελλάδα περαιτέρω λέγοντας ότι «(στη νέα περίοδο) το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, ειδικά για την αλληλεγγύη. Σε αυτήν την συγκυρία, η Ελλάδα πιέζει για να μην παραδοθούν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο Η Ελλάδα πραγματοποιεί βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Και αυτό το εξηγήσαμε με την επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ».

Τατάρ: Παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου με δυσφορία

Ο Τατάρ από την πλευρά του επανέλαβε τις θέσεις του για λύση δύο κρατών και υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις, δηλαδή μια σειρά συνεργασιών μεταξύ των δύο κρατών που θα ωφελήσουν και τους δυο ‘λαούς’».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης έσπευσε να επιτεθεί και αυτός στην Αθήνα υποστηρίζοντας ότι η κατοχική «κυβέρνηση» παρακολουθεί «τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη δυσφορία και καταδικάζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που είναι κατά της έννοιας των συμφωνιών και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων στην Κύπρο».

Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τατάρ – Τσαβούσογλου

Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε στις δηλώσεις Τσαβούσογλου – Τατάρ διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος «από τη δίκη μας την πλευρά, χωρίς να υποκύπτουμε στις οποίες απειλές ή προκλήσεις, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας προτάσσοντας όσα το διεθνές δίκαιο επιβάλλει.  Όπως θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις προκλητικές ενέργειες και στάση της άλλης πλευράς αλλά και τις απαράδεχτες αξιώσεις τους για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Είπε, ακόμη, πως «βλέπουμε ότι και η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων αντιδρά σε αυτή την εξόφθαλμη προσπάθεια της Άγκυρας να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της τα κατεχόμενα εδάφη μας».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι την άρση του αδιεξόδου»

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επαναφορά του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης, στη βάση των όσων προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, οι μέχρι σήμερα επιτευχθείεσες συγκλίσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο Μάριος Πελεκάνος.

Μία λύση όπως ειπε η οποία «θα είναι εις όφελος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κρατος, χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις από τρίτους».

Με πληροφορίες από το philenews.com και το ΚΥΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024