Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 5+1 πιο σημαντικές τουαλέτες της ιστορίας

Οι 5+1 πιο σημαντικές τουαλέτες της ιστορίας

Κατά κάποιον τρόπο, όλες οι τουαλέτες είναι ιστορικά σημαντικές, ωστόσο μόνο λίγες έχουν επηρεάσει τη ζωή των χρηστών ή την παγκόσμια ιστορία

Οι πολιτισμοί ανέκαθεν προσπαθούσαν να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια – εξ ου και η ύπαρξη ωραίων ενδυμάτων και… πιρουνιών για σαλάτες. Μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα ήταν η τουαλέτα, η οποία αντικατέστησε τις… λύσεις ανάγκης όπως τα γιογιό, τα οποία χρησιμοποιούσαν πριν την ανακάλυψή της.

Κατά κάποιον τρόπο, όλες οι τουαλέτες είναι ιστορικά σημαντικές, ωστόσο μόνο λίγες έχουν επηρεάσει τη ζωή των χρηστών ή την παγκόσμια ιστορία.

Η ιστοσελίδα mental floss συγκέντρωσε και μας παρουσιάζει τις 5 πιο σημαντικές τουαλέτες της ιστορίας!

Δείτε αναλυτικά:

1. Ο θρόνος της βασίλισσας

Η τιμή της σύλληψης ενός συστήματος στο οποίο το νερό παρασύρει τα ανθρώπινα απόβλητα ανήκει στον Sir John Harington, ο οποίος το 1596 κατασκεύασε μια τέτοια συσκευή για τη νονά του, βασίλισσα Ελισάβετ I.

Σύμφωνα με τον μύθο, η βασίλισσα επισκέφτηκε τον Harington που είχε εξοριστεί από το οικογενειακό δικαστήριο λόγω της συνήθειας του να λέει «ριψοκίνδυνα αστεία» παρατήρησε ότι είχε φτιάξει για τον εαυτό του έναν θρόνο που αποτελούνταν από ένα ταψί με μια δερμάτινη βαλβίδα που άφηνε νερό να μπει.

Η βασίλισσα του ζήτησε να κάνει το ίδιο και για εκείνη, και έτσι εγκαταστάθηκε ένας τέτοιος μηχανισμός στο παλάτι του Ρίτσμοντ. (σ.σ Οι χωρικοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν το δοχείο, το οποίο συχνά αδειάζει από τα παράθυρα στους δρόμους από κάτω).

2. Η πατενταρισμένη τουαλέτα

Αν και η τουαλέτα της βασίλισσας ήταν μια βασιλική καινοτομία, χρειάστηκαν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να γίνει η τουαλέτα μια πρακτική έννοια. Το 1775, ο Σκωτσέζος εφευρέτης Alexander Cumming βελτίωσε την ιδέα του Harington παρουσιάζοντας μια τουαλέτα με παγίδα S.

Αυτό σήμαινε ότι το νερό θα παρέμενε παγιδευμένο στον σωλήνα ακόμη και μετά το καζανάκι, εμποδίζοντας την άνοδο των βλαβερών αερίων των υπονόμων.

3. Η… σπασμένη τουαλέτα

Η έννοια του να πληρώνεις για να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα φαίνεται λογική. Δηλαδή να υπάρχουν χώροι που υπάρχουν τουαλέτες, οι οποίες να χρησιμοποιούνται από το κοινό έναντι ενός ποσού.

Αυτό όμως δεν έβρισκε τους πάντες σύμφωνους. Για παράδειγμα, η πολιτειακή βουλευτής της Καλιφόρνια March Fong Eu τη θεώρησε μια όχι και τόσο διακριτική μορφή σεξισμού. Υποστήριξε ότι επειδή οι άνδρες μπορούσαν να ουρήσουν όρθιοι, μπορούσαν να το κάνουν δωρεάν σχεδόν οπουδήποτε- οι γυναίκες, εν τω μεταξύ, έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε καμπίνα, κάτι που η Eu υποστήριξε ότι ήταν άδικο.

Για να ενισχύσει την άποψή της, η Eu πήρε μια βαριοπούλα και χτύπησε μια πορσελάνινη τουαλέτα στα σκαλιά του Καπιτωλίου της Καλιφόρνια το 1969.

Το 1974, ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρίγκαν υπέγραψε νομοθεσία που απαγόρευε τις τουαλέτες επί πληρωμή. Σε εθνικό επίπεδο, το γενικότερο κοινό αίσθημα σχετικά με το να χρεώνεται κάποιος για την εκτέλεση μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης οδήγησε τελικά σε πτώση και στη συνέχεια σε σχεδόν πλήρη κατάρρευση της βιομηχανίας τουαλετών επί πληρωμή.

Το κόλπο δημοσίων σχέσεων ήταν τόσο επιτυχημένο που βοήθησε στην ανάδειξη της Eu σε υπουργό Εξωτερικών – η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτό το ρόλο στην Καλιφόρνια.

4. Η τουαλέτα του διαστήματος

Οι αστροναύτες αγωνίζονται εδώ και καιρό να βρουν έναν πιο πρακτικό τρόπο εκκένωσης στο διάστημα, από τη χρήση είτε της σακούλας μιας χρήσης είτε τουαλετών που κονιορτοποιούν τα απόβλητα σαν το πιο αηδιαστικό μπλέντερ του κόσμου.

Ωστόσο η λύση φαίνεται να ήρθε το 2020, όταν η NASA παρουσίασε την πρώτη γαλαξιακή τουαλέτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να φιλοξενήσει όλους τους αστροναύτες.

Με την ονομασία Universal Waste Management System, η τουαλέτα επιτρέπει τη σύλληψη ούρων και στερεών αποβλήτων – τα προηγούμενα μοντέλα ήταν πιο φιλικά προς τους άνδρες. Με απλά και διακριτικά λόγια, το εξάρτημα επιτρέπει στους αστροναύτες οποιουδήποτε φύλου να ουρούν καθιστοί.

Δυστυχώς, εξακολουθούν να πρέπει να πίνουν τα δικά τους ανακυκλωμένα και επεξεργασμένα ούρα. Ή, όπως το έθεσε η NASA σε ένα δελτίο τύπου: «Ο σημερινός καφές είναι ο αυριανός καφές!»

5. Η πρώτη υποβρύχια τουαλέτα

Το 1998, ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια του πλοίου U.S.S. Monitor του Εμφυλίου Πολέμου, μαζί με ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: μια τουαλέτα με καζανάκι.

Σχεδιασμένο από τον Σουηδό εφευρέτη John Ericsson, το Monitor ήταν ένα πλοίο με σιδερένια επένδυση, ή αλλιώς ένα πλοίο που είχε σιδερένια επένδυση.

Η εν λόγω τουαλέτα είχε ένα καινοτόμο σύστημα απομάκρυνσης αποβλήτων που λειτουργούσε παρόμοια με σωλήνα τορπίλης. Μόλις ένας ναύτης τελείωνε την… επιχείρησή του, τα απόβλητα σφραγίζονταν κάτω από μια βαλβίδα, ενώ μια άλλη άνοιγε.

Θεωρείται το πρώτο σύστημα τουαλέτας που λειτούργησε κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ωστόσο δεν ήταν… τέλεια. Εάν κάτι πήγαινε στραβά θα δημιουργούνταν ένα «κύμα» που θα εκτόξευε τους χρήστες από το κάθισμά τους.

6. Η πρώτη τουαλέτα της τηλεόρασης

Τα ραδιοτηλεοπτικά και κοινοτικά πρότυπα στα μέσα του 20ου αιώνα δυσκόλευαν την τηλεόραση στο να απεικονίζει χαρακτήρες που χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες. Ως γνωστόν, το σόι στο «The Brady Bunch» μοιραζόταν ένα μπάνιο, από το οποίο έλειπε η τουαλέτα.

Σε ένα επεισόδιο της σειράς Leave It to Beaver του 1957, ο Μπίβερ κρατά έναν αλιγάτορα μέσα στη δεξαμενή, η οποία ήταν το μόνο στοιχείο της τουαλέτας που επιτρεπόταν στους παραγωγούς να δείξουν.

Παρόλα αυτά, αποτελεί τουλάχιστον την πρώτη εν μέρει εμφανιζόμενη τουαλέτα στην τηλεόραση. Μια τουαλέτα με καζανάκι ακούστηκε αλλά δεν είδαμε ποτέ σε ένα επεισόδιο του 1971 στο «All in the Family».

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024