Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νο4 φόρος και γιατί δεν μειώνεται

Ο Νο4 φόρος και γιατί δεν μειώνεται

Γιατί δε μειώνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (περιλαμβανομένου του υπουργού Ενέργειας) επιδεικνύει υπερηφάνως τούτες τις ημέρες τους λογαριασμούς ρεύματος, που κατέφθασαν, όπως αναφέρει, χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους προηγούμενους.

Συγκεκριμένα επιδεικνύει λογαριασμούς ρεύματος από επιχειρήσεις (αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία, κτλ.), που οι κάτοχοί τους (πάντα όπως λέει το οικονομικό επιτελείο) θα πληρώσουν αυτή τη φορά λιγότερα. Ρώτησα όμως τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα εάν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ στο τρόφιμα ή στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί οι τιμές των καυσίμων στην χώρα μας έχουν πάρει για καλά την ανηφόρα (και δεν σταματούν)..

Η απάντηση του κ. Σταϊκούρα ήταν «όχι», τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπως είπε, όπου θα υπάρχει η εξειδίκευση των μέτρων με την πίστωση περί τα 300 εκατ. ευρώ στους πολίτες για επιδότηση στο ρεύμα. Εκεί όμως που ήταν κατηγορηματικός ήταν για τα καύσιμα. Μου είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο, σε αυτήν την περίοδο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή «τα λεφτά είναι πολλά» (πολλά για το κράτος από τους φόρους).

Δεν το είπε έτσι βεβαίως ο υπουργός, αλλά μου αποκάλυψε ότι ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ο Νο4 φόρος (από πλευράς εισπράξεων) στην Ελλάδα.

Ήταν επόμενο να ρωτήσω ποιος είναι ο Νο1 φόρος στην Ελλάδα και χωρίς περιστροφές ο υπουργός Οικονομικών μου είπε ο ΦΠΑ! Ο Νο2; Ξαναρώτησα.

«Μα ο φόρος εισοδήματος»., απάντησε. Εξήγησε όμως ότι τα καύσιμα είναι ακριβά, λόγω αφενός των φόρων, αλλά και επειδή, ως χώρα βρισκόμαστε μακριά και ότι «παίζει» και το χαρτί της αισχροκέρδειας, που αυξάνει τις τιμές. Του είπα μα και η Κύπρος είναι πιο μακριά και η τιμή της βενζίνης είναι1,80, αλλά δεν πήρα απάντηση. Ίσως για αυτό να ρωτήσω τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών. Εκείνο όμως που ο κ. Σταϊκούρας είπε και επέμενε είναι ότι εφέτος πληρώνουμε λιγότερα στον ΕΝΦΙΑ και ότι υπάρχει ήδη αισθητή μείωση των λογαριασμών του ρεύματος. Αυτά μου είπε και σας το μετέφερα πάραυτα.

Βηματοδότης

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024